Preşedintele ANAF: Orice speculaţie legată de implicarea mea în dosarul Mircea Govor este complet nefondată

Economica.net
19 12. 2015
552fb840682ccf131a582f75_03330900

Şeful ANAF precizează că ‘întrucât unele stenograme din dosarul Govor au devenit publice, iar numele meu este pomenit în acest caz, doresc să fac următoarele precizări pentru restabilirea adevărului şi informarea corectă a opiniei publice’.

Astfel, Diaconu subliniază faptul că Ioan Mircea Ardelean a fost numit şef al administraţiei fiscale din Satu Mare de fostul preşedinte ANAF şi pentru că acesta a implicat instituţia în jocurile politice locale, ‘l-am schimbat din funcţie, anterior începerii investigaţiei penale’.

De asemenea, la punctul 3 al precizărilor preşedintelui ANAF se arată că: ‘Toate încercările dlui Govor&Co de a-şi numi alţi locotenenţi (Şipoş, Filip şi alţii) sau de a schimba alte persoane din funcţii, încercări care nu m-au implicat direct, dar despre care am aflat la acel moment, s-au lovit de refuzul meu categoric”.

‘Niciodată, în niciun loc, şi cu atât mai puţin în cabinetul meu, nu a existat vreo întâlnire între mine şi dl Govor. Nu am avut niciun contact telefonic sau de altă natură cu dânsul sau cu apropiaţii săi. Orice speculaţie, mai mult sau mai puţin explicită, legată de implicarea mea în acest caz, este complet nefondată”, a adăugat Gelu Ştefan Diaconu.

Potrivit referatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie /DNA/, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, a acţionat în sensul de a obţine sprijin politic în realizarea intereselor sale, dar şi pe lângă preşedintele şi vicepreşedintele ANAF /Gelu Ştefan Diaconu, n.r./, fiind interesat de deţinerea controlului asupra activităţii instituţiei Finanţelor pe plan local.

Referatul DNA a fost înaintat Instanţei Supreme cu propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Govor, reţinut în data de 16 decembrie 2015, pentru mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Acesta este acuzat că, în anul 2013, după adoptarea actelor normative privind măsurile pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, a făcut demersuri, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei AJFP Satu Mare a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid.

DNA arată că, în urma acestor acţiuni, Mircea Govor a reuşit impunerea provizorie pe funcţia de şef al AJFP Satu Mare a unei persoane cu care se afla în relaţii de prietenie şi chiar de rudenie prin alianţă.

De asemenea, anchetatorii au constatat că vicepreşedintele CJ a procedat în aceeaşi manieră şi pentru readucerea pe o funcţie de execuţie sau chiar de conducere a unei persoane, fost şef al Gărzii Financiare Secţia Satu Mare, cunoscut cu probleme de integritate şi care nu a promovat examenul pentru ocuparea unei funcţii în cadrul structurii de antifraudă fiscală.

„Cu toate diligenţele depuse pe lângă decidenţi din mediul politic, dar şi din cadrul structurii de specialitate, (…) nu a promovat niciunul dintre examenele la care s-a prezentat, iar demersurile efectuate nu au avut ca finalitate delegarea ori numirea acestuia pe o funcţie în cadrul AJFP Satu Mare. Este cunoscut faptul că (…) este una dintre persoanele apropiate lui Govor, care, în repetate rânduri, şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu pentru a servi interesele vicepreşedintelui CJ Satu Mare, atât de ordin personal, cât şi de ordin politic”, se arată în referat.