Dănescu, ARB: Reducerea comisioanelor interbancare reprezintă o veste bună doar pentru comercianţi

Economica.net
26 03. 2014
82014_1_36894200

‘Am auzit la radio o ştire, veste bună pentru clienţii băncilor. Comisioanele de interchange vor scădea de la 1% la 0,2% pentru cardurile de debit şi de la 1,2% la 0,3%. Eu nu ştiu cum poate fi o veste bună pentru client şi o veste proastă pentru furnizor. Cred că un ciclu economic, un flux economic este format din toţi jucătorii şi nu poate fi o veste bună pentru o parte din acest flux şi o veste proastă pentru alta. În concluzie, cred că vestea bună va fi pentru comercianţi’, a spus, critic, Dănescu, în intervenţia sa la conferinţa ‘Card Forum – 2014’.

În opinia acestuia, măsura pare să aibă tentă electorală.

‘Dacă orice tip de iniţiativă, astăzi, este, într-o formă sau alta, de a fi cu faţa spre electorat, cred că ar trebui să găsim soluţii pozitive şi de sprijinire a jucătorilor din economie. A sprijini jucătorii dintr-o economie nu înseamnă să încerci în momentul de dezvoltare a României, când trebuie să prindem din urmă tot felul de indicatori avansaţi faţă de cei ai României şi dacă găsim soluţii prin care să spunem jucătorilor dintr-o piaţă liberă cum să-şi fixeze costurile, cum să-şi structureze procesele, modele de business, eu cred că nu este sprijinul pe care îl căutau jucătorii din economie să prindă din urmă economiile mai dezvoltate’, a spus Dănescu.

ARB apreciază că trebuie menţinută capacitatea instituţiilor de credit pentru continuarea investiţiilor în infrastructură, pentru creşterea gradului de penetrare a plăţilor electronice, care, în România, este de 6%, faţă de media europeană de 30%’, a subliniat acesta.

Dănescu a avertizat că o astfel de măsură are costuri ce vor fi suportate de bănci, în condiţiile persistenţei crizei financiare.

‘Acest mesaj, voi, băncile, aveţi de unde şi puteţi să susţineţi că această modificare nu mai este de actualitate. Suma acestor mesaje a devenit atât de mare, încât impactul asupra investitorilor şi a celor care finanţează o piaţă în proporţie de 95% este negativ. Pe de o parte, mesajul către acţionari este că avem nevoie de voi, trebuie să participaţi mai mult şi, pe de altă parte, o să vă decidem noi politica, modelele de business, modelele operaţionale e o discuţie care nu are cum să ţină de piaţa liberă’, a subliniat Florin Dănescu.

Oficialul ARB consideră că implementarea măsurilor pe care le vizează directiva europeană ar trebui realizată în România odată cu statele europene sau chiar mai târziu.

‘Oricum, ar trebui o abordare în tranşe, nu atât de abruptă’, a subliniat Dănescu.