Şeful ASF poate declanşa din oficiu controlul inopinat la o companie supravegheată de instituţie – proiect

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ hotărăşte asupra controlului inopinat la o companie reglementată şi/sau supravegheată de instituţie şi îl poate declanşa din proprie iniţiativă sau la solicitarea oricăruia dintre cei trei vicepreşedinţi, potrivit unui proiect de regulament al ASF, lansat în dezbatere publică.
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 07:33
Şeful ASF poate declanşa din oficiu controlul inopinat la o companie supravegheată de instituţie - proiect

‘Controlul inopinat se hotărăşte de către preşedintele ASF, care poate declanşa controlul din oficiu, sau la solicitarea oricăruia dintre cei trei vicepreşedinţi şi are la bază semnale de avertizare timpurie/reclamaţii/orice alte informaţii care denotă posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare şi ameninţă îndeplinirea misiunii/obiectivelor ASF’, prevede proiectul de regulament privind activitatea de control periodic şi inopinat desfăşurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Potrivit proiectului de act normativ, controalele desfăşurate la sediul entităţii pentru verificarea modului de îndeplinire a planului de măsuri stabilit prin decizie a Consiliului ASF, precum şi controalele desfăşurate ca urmare a solicitărilor entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de către ASF de limitare, suspendare sau încetare a activităţii sunt asimilate controlului inopinat.

Echipa de control a ASF are dreptul să solicite şi să verifice, în totalitate sau prin sondaj, orice înscrisuri, informaţii, înregistrări de orice fel, inclusiv cele telefonice în legătură cu ordinele primite/transmise, fişiere, registre şi evidenţe contabile care pot avea legătură cu activitatea entităţii controlate, inclusiv cu activităţile externalizate/transferate de către aceasta, după caz, precum şi sistemele informatice de evidenţă şi prelucrare a datelor.

Pe de altă parte, echipa de control ASF are obligaţia să respecte programul de lucru al entităţii controlate, iar controlul se poate desfăşura şi în afara programului de lucru al entităţii numai cu acordul scris al reprezentantului legal al acesteia.

ASF reglementează şi supraveghează piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...