Preşedintele BVB: Noul director al BVB ar putea replica dezvoltarea bursei poloneze

Noul director general desemnat luni de Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, ar putea replica în România dezvoltarea bursei de la Varşovia, apreciază preşedintele BVB, Lucian Anghel.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 12:38
Preşedintele BVB: Noul director al BVB ar putea replica dezvoltarea bursei poloneze

‘Crede în dezvoltarea pieţei româneşti şi are şi un motiv personal. Ar putea replica ce s-a întâmplat în Polonia, păstrând bineînţeles dimensiunile, pentru că Polonia construieşte piaţa de capital încă din 1991’, a declarat marţi preşedintele BVB.

Ludwik Sobolewski este doctor în drept şi a fost preşedintele directoratului şi CEO al Bursei din Varşovia în perioada 2006-2013, atunci când aceasta a devenit cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est. În perioada mandatului său, Bursa din Varşovia a excelat atât în inovaţii în piaţa de capital, lansarea de noi segmente de piaţă, gestionarea pieţelor de instrumente financiare şi de mărfuri, cât şi în implementarea cu succes a unei strategii internaţionale de dezvoltare. În cursul acestor transformări, Bursa din Varşovia a devenit o companie publică în 2010.

Înainte ca Sobolewski să preia poziţia de director general (CEO), Bursa din Varşovia era de trei ori mai mică decât Bursa de la Viena, iar când a părăsit acest post, după şapte ani, Bursa din Varşovia devenise de două ori mai mare decât Bursa din Viena.

Potrivit unor informaţii apărute în presa poloneză şi românească, Ludwik Sobolewski a fost concediat, în ianuarie 2013, de la Bursa din Varşovia deoarece ar fi implicat Bursa într-o strângere de fonduri pentru finanţarea unui film în care urma să joace iubita sa, actriţa Anna Szarek.

‘Au existat şi speculaţii că a fost vorba doar de un conflict între Sobolewski şi ministrul polonez al Trezoreriei (Ministerul Trezoreriei controlând Bursa din Varşovia prin deţinerea celor mai multe drepturi de vot). Oricum, la trei luni după ce Sobolewski a fost concediat, ministrul Trezoreriei a fost, la rândul său, demis. Pentru Sobolewski, preluarea poziţiei de director general la BVB este o provocare importantă, având ocazia acum să demonstreze că dezvoltarea extraordinară a Bursei de la Varşovia a fost meritul său şi nu al statului polonez’, au declarat pentru AGERPRES surse din piaţa de capital.

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti l-a desemnat, luni, pe Ludwik Sobolewski, fost CEO al Bursei din Varşovia, în poziţia de director general al BVB, în urma unui proces de recrutare riguros, conform unui comunicat remis AGERPRES.

‘Experienţa şi cunoştinţele excelente ale domnului Sobolewski în dezvoltarea pieţelor de capital emergente au fost esenţiale în desemnarea sa pentru funcţia de director general al BVB. Am căutat un lider familiarizat cu provocările cărora Bursa de la Bucureşti trebuie să le facă faţă în perioada următoare. În şase ani, domnul Sobolewski a reuşit să aducă Bursa din Varşovia în poziţia de lider regional, iar acesta este un track record indiscutabil’, a afirmat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În opinia Consiliului Bursei, experienţa poloneză în piaţa de capital şi abilitatea de a valorifica la maximum listarea unor companii de stat de anvergură pot fi de un real folos în dezvoltarea BVB.

‘Credem că venirea domnului Sobolewski va da un semnal de încredere acţionarilor, investitorilor locali şi internaţionali că suntem determinaţi să transformăm Bursa de Valori Bucureşti într-un jucător de talie regională’, a precizat Lucian Anghel.

La rândul său, Ludwik Sobolewski, directorul general desemnat al BVB, a afirmat că, în ultimii ani, pasiunea şi eforturile sale au fost concentrate în construirea unor organizaţii puternice, a căror viziune, curaj şi leadership au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital.

‘Sunt mândru şi onorat de faptul că actualul Consiliu al Bursei de Valori Bucureşti mi-a încredinţat o misiune similară pentru piaţa de capital din România, într-un moment extrem de interesant în dezvoltarea acesteia’, a spus Sobolewski.

Numirea lui Ludwik Sobolewski în poziţia de director general va intra în vigoare începând cu data validării sale de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Anterior experienţei de la Bursa din Varşovia, Ludwik Sobolewski a fost vice-preşedinte executiv al Depozitarului Naţional polonez şi al Casei de Compensare. De asemenea, a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere în mai multe instituţii, precum Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare, Bursa de Energie din Polonia şi al BondSpot, o companie care administrează tranzacţionarea obligaţiunilor de stat.

Ludwik Sobolewski a absolvit Universitatea Jagellonian în Cracovia, Polonia, şi Universitatea Panthéon-Assas (Paris). A fost decorat de două ori de către preşedinţii Poloniei cu una dintre cele mai înalte distincţii, ordinul ‘Polonia Restituta,’ oferit pentru meritele sale în dezvoltarea pieţei de capital din Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...