Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei

China este un important partener economic şi comercial al României, dar schimburile comerciale bilaterale se caracterizează prin cea mai mare debalanţă comercială pe care o înregistrează România la nivelul unei ţări, a afirmat miercuri, preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 27 sept. 2023, 21:13
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a organizat la Palatul CCIB o întâlnire a reprezentanţilor mediului de afaceri cu Dan Maxim, ambasador nominalizat al României la Beijing, aflat în perioada de pregătire înaintea preluării mandatului.

„China este un iIuliu Stocklosamportant partener economic şi comercial al României, dar schimburile comerciale bilaterale se caracterizează prin cea mai mare debalanţă comercială pe care o înregistrează România la nivelul unei ţări. Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei în vederea majorării exportului şi asigurând o tendinţă de echilibrare a comerţului bilateral”, a subliniat Stocklosa.

Preşedintele CCIB a menţionat că relaţiile tradiţionale dintre CCIB şi partenerii chinezi, cele 11 acorduri de cooperare semnate cu diverse camere de comerţ şi alte instituţii din China, precum şi faptul că o perioada îndelungată Camera bucureşteană a avut o reprezentanţă la Beijing, creează o atractivitate suplimentară pentru CCIB în faţa partenerilor din Republica Populară Chineză.

Noul ambasador al României în R.P.Chineză a prezentat situaţia economică şi poziţia Chinei în economia mondială, stadiul relaţiilor cu accente pe cele economice şi schimburile comerciale dintre România şi R.P.Chineză, cu referiri la contextul apartenenţei ţării noastre la UE, provocările care stau în faţa firmelor şi companiilor româneşti care doresc să-şi promoveze afacerile pe această mare piaţă.

Viitorul şef al misiunii diplomatice române din Beijing a precizat că va acorda o atenţie deosebită promovării schimburilor comerciale şi cooperării economice cu China cu urmărirea asigurării unei tendinţe de reducere a debalanţei comerciale înregistrate ca urmare schimburilor comerciale bilaterale.

Potrivit CCIB, în primele 7 luni ale anului 2023, volumul comerţului bilateral, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, s-a diminuat cu 12,2%, ajungând la 4,8 miliarde dolari, din cauza scăderii atât a exporturilor româneşti cu 17,8%, care au înregistrat 600 milioane dolari, cât şi a importurilor din China cu 11,3%, până la un nivel de 4,2 miliarde dolari. Deşi se constată o reducere a deficitului balanţei comerciale deficitare cu circa 400 milioane dolari, nivelul acesteia la 31 iulie 2023, de 3,6 miliarde dolari, rămâne cel mai ridicat la nivelul unei ţări.

La 31 august, erau înregistrate în România 13.498 firme cu capital din R.P.Chineză cu o valoare a capitalului total subscris de 416 milioane dolari, China deţinând locul 20 între ţările investitoare în ţara noastră.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând......
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...