Preşedintele Cegedim: Industria farmaceutică a fost pusă pe butuci

Preşedintele companiei Cegedim România, Petru Crăciun, a declarat joi, în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că prin diminuarea preţului la medicamente s-a redus accesibilitatea pacienţilor la anumite tratamente, întrucât firmele nu le mai livrează pe piaţa din România, iar astfel industria farmaceutică 'a fost pusă pe butuci'.
Economica.net - joi, 15 oct. 2015, 10:36
Preşedintele Cegedim: Industria farmaceutică a fost pusă pe butuci

‘Prezentarea mea se axează pe disponibilitate şi accesabilitate, care a trebui să fie la loc de frunte în privinţa tratamentului în general (…) Anul acesta am fost martorii unui mare ‘succes’, industria farmaceutică a fost pusă pe butuci. Dacă într-o lume ideală medicamentele ar trebui să fie disponibile, să vedem cum stăm noi, în lumea reală (…) Sunt multe produse care nu se mai găsesc de ceva vreme sau nu se găsesc uşor, la care perspectiva este complet incertă şi este păcat. În majoritate, medicii nu sunt la curent cu aceste fenomene şi ei insistă să urmărească nişte rezultate terapeutice la pacient, iar pacientul nu se descurcă, distanţa şi deplasarea pacientului nu e contorizată nicăieri – asta este o mare problemă, trebuie să judecăm şi să luăm decizii la costul total pentru sistem (…) De exemplu, reducerea la Enap, acei 40 de bani, s-ar putea să fie decisivi în decizia firmei de a finanţa acel produs. Firmele au obiceiul de a lua decizii pe baze economice’, a arătat Crăciun.

Acesta a spus că, în timp ce la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au făcut economii pe moment, forţând accesibilitatea preţurilor se reduce disponibilitatea produsului, fapt ce poate duce inclusiv la procese în instanţă, scrie Agerpres.

‘La CNAS cu siguranţă pe moment s-au făcut nişte economii, dar dincolo de economii o serie de economii anunţate cu mare fast sunt de fapt pseudo economii, ca să spunem numai pe numărul imens de reţete nevalidate pe nişte criterii discutabile, în ultimele luni. Aceasta poate avea o continuare juridică în cazul în care companiile – revenind la taxa de Clawback – au început să culeagă primele rezultate din procesele cu CNAS este posibil ca – din punctul meu de vedere nu văd alte soluţii – o farmacie, o clinică sau un cabinet care prestează serviciile şi nu îi sunt decontate să apeleze la justiţie. Este adevărat că s-au făcut economii, dar cât de mari şi de justificate şi de sustenabile în timp, nu pot să spun cu mare precizie. Teamă îmi e că ne mulţumim cu rezultate de azi pe mâine şi neglijăm lucruri care ar trebui să conteze’, a susţinut acesta.

Crăciun a comparat această reducere de preţuri cu ceea ce s-a întâmplat înainte 1989, când s-a introdus mercurialul în pieţe, fapt ce a dus la dispariţia unor produse, arătând că ‘eşecul reglementării preţurilor este o chestiune foarte serioasă’.

În privinţa taxei Clawback, acesta a spus că, în mod normal, ‘aritmetica spune că, dacă valoarea vânzărilor a scăzut, taxa ar trebui să fie mai mică’.

‘Din punctul meu de vedere suntem într-un moment foarte delicat, acum urmează să vină facturile de Clawback (…) Cred că ne apropiem de un moment foarte delicat în care CNAS va trimite facturile (preconizate, n.r.) către companii, înseamnă că nu există o legătură între ce se întâmplă în piaţă cu vânzările şi ce se taxează. Dacă le trimite scăzute – cum ar trebui să fie – asta este o veste bună, pentru că nu am luat-o razna, dar bugetul CNAS se pricopseşte cu o nouă gaură’, a spus Crăciun.

Totodată, în privinţa vânzării la pachet a anumitor medicamente de către farmacii, Petru Crăciun consideră că aceasta ‘este o încercare disperată care se manifestă la toate nivelurile – producţie, distribuţie, farmacie’.

‘Este o metodă pe care nu pot să o condamni apriori şi aş zice că partea bună a lucrurilor este că, până una-alta, medicamentele pe care le vehiculăm şi le utilizăm respectă standarde de calitate. Poate nu avem nevoie de ele. Aici este una din cheile, soluţiile viitoare, pentru că am fost o piaţă care a funcţionat 20 de ani după ofertă, trebuie să reîncepem cu toţii să lucrăm după cerere’, a precizat preşedintele Cegedim.

Cegedim România face parte dintr-un grup global de tehnologie şi servicii din domeniul îngrijirii sănătăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului Tg Mureș - Ungheni + drum de legătură din Autostrada Transilvania, unde......
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, ...
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...