Preşedintele chinez Xi Jinping va participa la summitul BRICS din Africa de Sud

Preşedintele chinez Xi Jinping se va deplasa săptămâna viitoare în Africa de Sud, unde va efectua o vizită de stat şi va participa la summitul ţărilor BRICS, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe chinez, informează AFP.
AGERPRES - vin, 18 aug. 2023, 11:40
Preşedintele chinez Xi Jinping va participa la summitul BRICS din Africa de Sud

Africa este o nouă miză diplomatică pentru Occident, Rusia şi China, care îşi dispută influenţa într-un context de divizări alimentate de războiul din Ucraina, notează France Presse citată de Agerpres.

„La invitaţia preşedintelui Republicii Africa de Sud, Cyril Ramaphosa, preşedintele Xi Jinping va participa la cel de-al 15-lea summit al BRICS ce va avea loc la Johannesburg (…) şi va face o vizită de stat în Africa de Sud în perioada 21-24 august”, a anunţat într-un comunicat publicat online Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Liderul chinez a mai vizitat Africa de Sud în 2018, pentru a întări relaţiile diplomatice şi economice ale ţării sale cu continentul.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Xi în străinătate după cea din Rusia din luna martie.

Liderii Chinei, Braziliei, Indiei şi Africii de Sud, alături de şeful diplomaţiei ruse, urmează să se reunească între 22 şi 24 august pentru discuţii pe tema „BRICS şi Africa”, a anunţat la începutul lunii ministrul sud-african al afacerilor externe.

După o lungă ambivalenţă cu privire la venirea sau nu a preşedintelui rus la summitul BRICS, Vladimir Putin, sub incidenţa unui mandat de arestare internaţional, a decis în final, luna trecută, să nu participe la summit.

Pe ordinea de zi a summitului din acest an de la Johannesburg va figura o posibilă extindere a BRICS. Mai multe ţări africane şi-au exprimat deja dorinţa de a se alătura blocului, printre care Algeria, Egiptul şi Etiopia.

În iulie, China l-a primit pe preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune la Beijing, salutând relaţiile sale cu Africa şi îndemnând la o cooperare mai strânsă.

În total, 69 de ţări au fost invitate la summit în Africa de Sud, printre care toate statele africane.

BRICS, un grup de ţări ce se consideră o contrapondere la dominaţia economică occidentală, îşi trage numele de la Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.