Preşedintele Consiliului European nu exclude federalizarea Ucrainei

Economica.net
26 11. 2014
cms_image_000027221_88759900

‘De la adoptarea acordurilor de la Minsk, la 5 septembrie, privind regimul de încetare a focului (în estul Ucrainei) avem alţi 1.000 de oameni ucişi. Eu nici nu mai numesc asta ‘încetare a focului’. Un nou asemenea regim va avea aceeaşi soartă, dacă lucrurile vor rămâne la fel’, a atenţionat Rompuy.

Potrivit preşedintelui în exerciţiu al Consiliului European, ‘este nevoie de o soluţie complexă pentru Ucraina, ca acest stat să fie unul descentralizat (sau federalizat)’.

În opinia lui Herman Van Rompuy, un rol-cheie îl joacă faptul că Ucraina trebuie să se apropie de UE, în conformitate cu dorinţa majorităţii populaţiei sale, şi să stabilească relaţii corecte cu Rusia, cu care împarte o istorie, o cultură şi un limbaj comun.

Preşedintele Consiliului European a îndemnat să se revină la încrederea politică în dialogul dintre părţi. În mod concret, Rompuy s-a pronunţat pentru ‘o masă rotundă’ într-un format de tip ‘Oslo 1993’ între jucătorii-cheie. În caz contrar, a atenţionat oficialul ucrainean, consecinţele crizei ucrainene pentru Europa ar putea fi aceleaşi ca şi în cazul războaielor din Balcani.

Anterior, pentru federalizarea Ucrainei s-a pronunţat ministrul economiei al Germaniei, liderul social-democraţilor german Sigmar Gabriel, care a pledat pentru ‘un concept raţional de federalizare’ a Ucrainei