Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi consideră că RAAN a fost salvată de la faliment

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a declarat marţi pentru AGERPRES că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a fost salvată de la faliment prin adoptarea de către deputaţi a unui proiect de lege privind declanşarea procedurii de insolvenţă.
Economica.net - mar, 04 feb. 2014, 20:19
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi consideră că RAAN a fost salvată de la faliment

Potrivit Adrian Duicu, deputaţii au aprobat marţi cu 245 de voturi pentru, 51 împotrivă şi două abţineri proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.85/2013 privind declanşarea procedurii insolvenţei la RAAN.

‘În cazul în care nu se intervenea, exista riscul ca toate firmele care au căpuşat RAAN şi mai au de recuperat anumite sume de bani să continue să solicite la Curtea Constituţională intrarea acesteia în faliment pentru a prelua la valori subevaluate patrimoniul deţinut de platformele industriale ce le are în componenţă’, a precizat Duicu.

Şeful CJ Mehedinţi a spus că prin legiferarea respectivului act normativ locurile de muncă ale celor peste 3.000 de salariaţi de la sucursalele RAAN – Romag Prod şi Romag Termo nu mai sunt în pericol şi că există astfel garanţia finanţării producerii în următorii ani a apei grele, a energiei termice şi electrice furnizate municipiului Drobeta Turnu Severin şi Sistemului Energetic Naţional.

Adrian Duicu a afirmat că OUG 85/2013 a fost atacată în instanţă de două entităţi comerciale (SC CRESCO SRL, specializată în comerţ cu amănuntul al calculatoarelor, şi SC EMIPROD SRL, specializată în construcţii, ambele din Drobeta Turnu Severin – n.r.) pe motiv de neconstituţionalitate, administratorii lor fiind interesaţi de falimentul RAAN, procedură care dacă ar fi fost acceptată ar fi permis vânzarea la bucată a mijloacelor fixe şi a celorlalte bunuri din inventar.

Conform reprezentantului firmei de insolvenţă, gradul de îndatorare a RAAN este una dintre cauzele care au condus la declanşarea insolvenţei, acesta evoluând de la 667.141.509 lei la sfârşitul anului 2011 şi ajungând la începutul semestrului II al anului 2013 la 924.023.593 lei.

‘Din analiza financiar-contabilă făcută reiese că în această perioadă s-au înregistrat şi obligaţii restante către bugetele locale şi furnizorii de materii prime şi credite bancare în valoare de 228.406.046 lei. Multe dintre acestea neputând fi acoperite din cauza lipsei de lichidităţi’, a afirmat pentru AGERPRES administratorul judiciar Ion Tudor.

El a susţinut că toate acestea s-ar fi putut evita dacă s-ar fi încasat creanţele la energia termică livrată asociaţiilor de proprietari din Drobeta Turnu Severin, la energia electrică furnizată în sistemul energetic naţional şi ar fi fost achiziţionat la rezerva de stat stocul de apă grea de la Sucursala Romag-Prod în valoare de 294.666.915 lei.

Ion Tudor a concluzionat că RAAN dispune de resurse tehnice de realizare, pe parcursul procesului de reorganizarea, a obiectului de activitate şi achitare a debitelor restante şi că, datorită eforturilor făcute de Guvern pentru continuarea producerii energiei termice, energiei electrice şi a apei grele, s-a evitat riscul de intrare în faliment a acesteia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...