Preşedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik, a fost numit director general la Banca Transilvania

Actualul preşedinte al Credit Europe Bank România, Omer Tetik, a fost numit director general al Băncii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, după plecarea lui Robert Rekkers, potrivit unui anunţ al băncii trimis marţi Bursei.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 06:24
Preşedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik, a fost numit director general la Banca Transilvania

Mai multe surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX, pe data de 1 mai, că Tetik ar putea prelua şefia băncii.

Potrivit surselor citate atunci, Tetik şi-a anunţat acţionarii că va înceta colaborarea cu banca începând cu mijlocul lunii mai.

Tetik face parte din conducerea executivă a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca şef al Diviziei Trezorerie şi Instituţii Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, reţea şi carduri.

În vârstă de 40 de ani, Tetik a absolvit în 1996 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Facultatea de Economie, specializarea econometrie.

Durata mandatului va fi până în decembrie 2016, exercitarea efectivă a acestuia urmând să înceapă după obţinerea tuturor aprobărilor şi autorizaţiilor necesare.

În ianuarie 2012, Robert Rekkers a demisionat din funcţia de director general al Băncii Transilvania şi din cea de membru în Consiliul de Administraţie, după ce a condus banca timp de nouă ani. Rekkers a plecat la grupul Agricover, unde conduce acum Agricover Credit IFN.

La finele anului trecut, Horia Ciorcilă, preşedintele CA şi acţionar al Băncii Transilvania, a primit mandatul administratorilor pentru coordonarea activităţii băncii şi a Comitetului Executiv de Management. Până la acel moment, mandatul de administrator interimar pentru coordonarea activităţii băncii şi a Comitetului Executiv de Management a fost asigurat de Peter Franklin.

Tot atunci, administratorii au desemnat-o pe Luminiţa Runcan pentru poziţia de director general adjunct şi pe Teo Bîrle în calitatea de directorul Direcţiei Trezorerie.

Ulteriori, administratorii au numit încă trei directori generali adjuncţi, respectiv Gabriela Nistor, Leontin Toderici şi Andrei Dudoiu, care deţineau funcţii de conducere în cadrul băncii.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Banca din Cluj este printre puţinele instituţii de credit care au obţinut profit în toţi anii de criză, după un rezultat record de aproape 400 de milioane de lei în 2008, când câştigul a fost susţinut şi de vânzarea participaţiei de la compania de asigurări Asiban. În 2009, câştigul băncii a scăzut puternic, la 62 milioane lei, după care a revenit pe un trend ascendent, cu 135 milioane lei în 2010 şi 185 milioane lei în 2011.

Banca Transilvania estimează că va obţine în acest an un profit brut de 388 de milioane lei, în urcare cu 14,5% faţă de rezultatul raporta în 2012, de 340 milioane lei, şi o creştere a bilanţului cu 8% până la 31,8 miliarde lei.Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,39% în prima oră a şedinţei bursiere de joi, la 1,285 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 2,445 miliarde lei (564,7 milioane euro).

Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 2,04% în sesiunea de luni, la 1,298 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 2,47 miliarde lei (571 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...