Preşedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik, va fi numit director general la Banca Transilvania

Actualul preşedinte al Credite Europe Bank România, Omer Tetik, va fi numit director general al Băncii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, după plecarea lui Robert Rekkers, au declarat mai multe surse bancare pentru Mediafax.
Economica.net - mie, 01 mai 2013, 11:36
Preşedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik, va fi numit director general la Banca Transilvania

Tetik şi-a anunţat acţionarii că va înceta colaborarea cu banca începând de la mijlocul lunii mai.

Omer Tetik face parte din conducerea executivă a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca şef al Diviziei Trezorerie şi Instituţii Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, reţea şi carduri.

În vârstă de 40 de ani, Tetik a absolvit în 1996 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Facultatea de Economie, specializarea econometrie.

În ianuarie 2012, Robert Rekkers a demisionat din funcţia de director general al Băncii Transilvania şi din cea de membru în Consiliul de Administraţie, după ce a condus banca timp de nouă ani. Rekkers a plecat la grupul Agricover, unde conduce acum Agricover Credit IFN.

La finele anului trecut, Horia Ciorcilă, preşedintele CA şi acţionar al Băncii Transilvania, a primit mandatul administratorilor pentru coordonarea activităţii băncii şi a Comitetului Executiv de Management. Până la acel moment, mandatul de administrator interimar pentru coordonarea activităţii băncii şi a Comitetului Executiv de Management a fost asigurat de Peter Franklin.

Atât preşedintele Horia Ciorcilă, cât şi Omer Tetik nu au putut fi contactaţi de MEDIAFAX.

Tot atunci, administratorii au desemnat-o pe Luminiţa Runcan pentru poziţia de director general adjunct şi pe Teo Bîrle în calitatea de directorul Direcţiei Trezorerie.

Ulteriori, administratorii au numit încă trei directori generali adjuncţi, respectiv Gabriela Nistor, Leontin Toderici şi Andrei Dudoiu, care deţineau funcţii de conducere în cadrul băncii.

BERD este cel mai mare acţionar al băncii, controlând 14,6% din titluri, şi este urmată de Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc SIF Moldova, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Banca Transilvania (TLV) a înregistrat în primul trimestru un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% faţă de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.

Creditele şi avansurile acordate clienţilor totalizau 17,65 miliarde lei la finalul lunii martie, aproape de nivelul consemnat în decembrie 2012. Aproape două treimi din credite sunt acordate companiilor, iar restul sunt împrumuturi către populaţie.

Banca din Cluj este printre puţinele instituţii de credit care au obţinut profit în toţi anii de criză, după un rezultat record de aproape 400 de milioane de lei în 2008, când câştigul a fost susţinut şi de vânzarea participaţiei de la compania de asigurări Asiban. În 2009, câştigul băncii a scăzut puternic, la 62 milioane lei, după care a revenit pe un trend ascendent, cu 135 milioane lei în 2010 şi 185 milioane lei ân 2011.

Banca Transilvania estimează că va obţine în acest an un profit brut de 388 de milioane lei, în urcare cu 14,5% faţă de rezultatul raporta în 2012, de 340 milioane lei, şi o creştere a bilanţului cu 8% până la 31,8 miliarde lei.

Credit Europe Bank este deţinută în proporţie de 94,05% de Credit Europe Bank NV, din Olanda, controlată de grupul Fiba, din Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...