Preşedintele CSSPP candidează pentru funcţia de membru în Consiliul Reprezentanţilor la SIF Muntenia

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, candidează pentru un loc de membru în Consiliul Reprezentanţilor al SIF Muntenia (SIF4) alături de alte 29 de persoane.
Economica.net - joi, 14 iun. 2012, 18:25
Preşedintele CSSPP candidează pentru funcţia de membru în Consiliul Reprezentanţilor la SIF Muntenia

Oancea a candidat în luna noiembrie pentru un loc în CA de la SIF Moldova, însă nu a primit voturile necesare din partea acţionarilor.

Printre candidaţii de atunci s-au numărat şi fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş, care a intrat şi el în cursa pentru postul de la SIF Muntenia.

Alături de aceştia se regăsesc 10 nominalizări realizate de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, care deţine 4,01% din capital, şi ING International Romanian Equity Fund, care are o participaţie de 0,99% din acţiuni, acţionarii care au solicitat revocarea Consiliului.

Pe listă figurează Robert Cosmin Pană (consilier la firma de brokeraj Swiss Capital şi membru în Consiliul de administraţie al Bursei), omul de afaceri Adrian Andrici, acţionar SIF Muntenia şi membru în actualul Consiliu, care a contestat AGA din aprilie, susţinând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în şedinţă.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, administratorii unei burse nu pot fi concomitent şi membri CA la o companie listată pe piaţa respectivă.

Pe lista înaintată de cei doi acţionari au mai fost propuşi Florin Cazan (Raiffeisen Capital & Investment), Ştefan Cioga (Active International), Olimpiu Blăjuţ şi Răzvan Lefter (ambii angajaţi ai Swiss Capital), Daniel Pandele (asociat şi administrator Doraly Mall), Laviniu Dumitru Beze (preşedintele AIPC), avocatul Marcel Gheorghe şi economistul Gabriel Vasile.

Printre candidaturile validate se numără alţi opt din actualii membrii ai Consiliului, respectiv George Marian Dinu (preşedintele actualului Consiliu), Sorin Marian Coclitu (vicepreşedintele actualului Consiliu al Reprezentanţilor şi membru CA la BRD), Cătălin Doica, Marian Hoinaru, Gheorghe Glaman, Dan Pascariu, Cristi Antonel Bunu şi Radu Teodot Buceag.

Nu au mai candidat din prezentul Consiliu Ion Lisca şi Mircea Stelian Petrescu.

Pe lista care va fi supusă la vot acţionarilor se mai află Mihai Buliga (preşedinte al CA de la SSIF Broker-susţinut de SIF Moldova), Marian Manea, Cristian Alexandru Ştefănescu, Gabriel Burlacu, Catălin Mancaş, Razvan Rusu, Dan Sarboiu, Radu Gheorghe Deac, Stefan Mircea Solovastru şi Dorin Alexandru Badea.

Consiliul Reprezentanţilor de la SIF Muntenia este format din 11 membrii, iar preşedintele este George Marian Dinu. SIF Muntenia este singura dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare administrată de o societate de administrare a investiţiilor – SAI Muntenia Invest, supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor.

Acţionarii se vor întâlni la 6/7 iulie pentru a discuta distribuirea unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei.

La ultima şedinţă AGA, din aprilie, unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, SAI Muntenia, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta iniţială fiind de 65,3 milioane lei.

Rezultatul voturilor exprimate în AGA din aprilie a fost neclar imediat după şedinţă, astfel că deciziile au fost anunţate abia după o săptămână. Andrici a contestat AGA, susţinând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în şedinţă şi consemnate în procesul verbal de şedinţă.

De asemenea, la şedinţa AGA din 6 iulie, administratorii vor prezenta acţionarilor un nou program de administrare şi vor discuta un buget de venituri şi cheltuieli rectificat pentru acest an.

Administratorii vor supune la vot schimbarea politicii contabile privind înregistrarea ajustărilor de valoare a activelor, prin înregistrarea acestora pe seama conturilor de rezerve şi nu în conturile de cheltuieli, potrivit regulamentelor CNVM.

Titlurile SIF Muntenia au închis sesiunea de joi în scădere cu 1,3%, la 0,74 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii este de 597,2 milioane lei (133,9 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...