Preşedintele Franţei îl ameninţă pe şeful ArcelorMittal cu naţionalizarea unor operaţiuni

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, i-a cerut miliardarului indian Lakshmi Mittal, şef şi principal acţionar al grupului ArcelorMittal să garanteze viitorul pe termen lung al angajaţilor de la un combinat din nordul ţării, în caz contrar fiind posibilă naţionalizarea acestor operaţiuni.
Economica.net - mie, 28 nov. 2012, 10:03
Preşedintele Franţei îl ameninţă pe şeful ArcelorMittal cu naţionalizarea unor operaţiuni

Hollande i-a spus lui Mittal, care a sosit marţi seara de urgenţă la Paris pentru o întâlnire de o oră cu şeful statului francez, că cele 629 de locuri de muncă programate să fie desfiinţate la combinatul de la Florange trebuie salvate, scrie Financial Times.

Discuţia vine după o dispută deschisă fără precedent între cele două părţi, cauzată de un atac virulent al ministrului Industriei din Franţa, Arnaud Montebourg. Ministrul a acuzat ArcelorMittal de minciună şi şantaj, indicând că producătorul de oţel nu mai este binevenit în Franţa.

Într-un comunicat după discuţia cu Mittal, preşedinţia franceză a transmis: „Preşedintele şi-a reafirmat determinarea pentru garantarea locurilor de muncă la combinat şi a prezentat mai multe posibile opţiuni”.

Înainte de întâlnirea cu miliardarul indian, Hollande a declarat reporterilor că va pune pe masă varianta naţionalizării temporare a operaţiunilor de la Florange, dacă grupul refuză cererea statului de a menţine activitatea.

„Naţionalizarea este parte a subiectului discutat”, a spus el.

Ambele părţi au afirmat că discuţiile vor continua înaintea unui termen limită stabilit anterior de Mittal pentru clarificarea viitorului celor două furnale de la Florange.

Mittal a evitat reporterii la plecarea de la întâlnirea cu Hollande.

„Depinde de ArcelorMittal să decidă ce va face. Mingea este în terenul lor”, a declarat un oficial francez.

ArcelorMittal a dat guvernului de la Paris termen până la 1 decembrie să găsească un cumpărător pentru două furnale de la Florange, însă politicienii francezi insistă că acestea sunt viabile doar ca parte integrantă a combinatului, care include şi alte capacităţi de prpducţie.

Guvernul vrea ca ArcelorMittal, cu 20.000 de angajaţi în Franţa, să promită că va menţine cele două furnale sau să cedeze complet operaţiunile de la Florange. Statul ar urma să preia combinatul până la găsirea unui cumpărător privat.

Confruntarea a reaprins temerile privind ostilitatea guvernării Hollande faţă de mediul de afaceri, chiar dacă şi predecesorul acestuia, Nicolas Sarkozy, a avut mai multe confruntări cu Mittal referitoare la închiderea unor operaţiuni din Franţa, mai ales cele de la Florange.

Lipsa de flexibilitate a guvernului francez în privinţa planurilor ArcelorMittal a fost alimentată de avansul şomajului. Hollande s-a angajat în timpul campaniei electorale să susţină piaţa muncii.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...