Preşedintele german propune o pauză în extinderea UE pentru a contracara euroscepticismul

Economica.net
28 11. 2016
uniunea_europeana_6859493475_25567300

Potrivit preşedintelui german, este nevoie de o pauză în procesul de integrare europeană deoarece nu toţi se simt ‘cetăţeni mondiali’. ‘Mulţi nu sunt mulţumiţi de faptul că lumea noastră se transformă, treptat, într-un singur organism’, a spus Gauck.

El a subliniat că proiectul european reprezintă o realizare majoră şi Europa unită înseamnă pace, libertate, securitate şi democraţie. În acelaşi timp, ar trebui să aducă oamenilor un sentiment de apartenenţă şi un sentiment de a fi acasă.

‘Ar trebui să ne gândim să luăm o pauză pentru a ne da seama la ce obiectiv dorim să ajungem şi cu ce viteză’, a sugerat politicianul.

Gauck a avertizat de asemenea contra ‘desuveranizării’ naţiunilor europene. ‘Dacă ceva se poate face la nivel naţional, ar trebui să rămână la nivel naţional’, a declarat el.

Potrivit lui Gauck, obiectivul principal în prezent este de a consolida Uniunea Europeană şi restabili încrederea oamenilor în proiectul unei Europe unite.

‘Este nevoie de o pauză pentru a restabili sprijinul public (pentru integrarea europeană), care recent s-a spulberat în unele ţări’, a declarat el.

Astfel, pauza ‘va restabili sprijinul acelor oameni care în prezent sunt nemulţumiţi de UE, chiar dacă cei mai mulţi dintre ei trăiesc în ţări care beneficiază puternic de statutul de membru al UE, inclusiv în termeni financiari’, a notat preşedintele german.

În ultimele luni, Europa se confruntă cu creşterea euroscepticismului după ce Marea Britanie a votat într-un referendum naţional să părăsească blocul, aminteşte MIA.

‘Ar trebui să demonstrăm europenilor că Uniunea Europeană se bazează pe principiile libertăţii, democraţiei şi statului de drept’, a adăugat el.

Gauck a mai spus că ideea unei Europe unite nu este moartă, dar accelerarea în continuare a procesului de integrare riscă să distrugă cel mai ambiţios proiect politic în Occident.

Joachim Gauck este preşedintele Germaniei din martie 2012. Mandatul său prezidenţial expiră în 2017. Potrivit legii, funcţia de preşedinte în Germania este în mare măsură reprezentativă, în timp ce puterea este concentrată în mâinile şefului guvernului, cancelarul german.