Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, anunţă reforme istorice în toate domeniile

Kassym-Jomart Tokayev anunţă schimbări de structură în ceea ce priveşte politica şi economia uneia dintre cele mai bogate ţări ale lumii.
Ion Dobreanu - joi, 01 sept. 2022, 18:21
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, anunţă reforme istorice în toate domeniile

Președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, s-a adresat poporului cu prilejul noii sesiuni parlamentare.

„Anul acesta țara noastră a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. În cadrul unui referendum național, majoritatea cetățenilor au susținut cursul modernizării politice. Reforma constituțională a devenit un pas fundamental în crearea unui nou Kazahstan. Reformele economice structurale ar trebui să fie o continuare a modernizării politice. Avem o restructurare profundă a relațiilor în triada „cetățean – afaceri – stat”, a spus preşedintele Kazahstanului în discursul său.

În mesajul său, președintele Kazahstanului a propus realizearea unor reforme complexe în toate domeniile importante. În ceea ce priveşte domeniul constituţional, Kassym-Jomart Tokayev solicită organizarea de alegeri prezidențiale anticipate şi modificarea Constituţiei astfel încât mandatul Preşedintelui să fie limitat la 7 ani „fără drept de realegere”.

În ceea ce priveşte administraţia publică, preşedintele din Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, susţine descentralizarea în paralel cu responsabilizarea funcţionarilor publici şi creşterea rolului parlamentar în viaţa publică.

Kassym-Jomart Tokayev a mai anunţat că fondul “Samruk-Kazyna” se transformă într-un investitor care deține doar un pachet majoritar suficient pentru a controla sectoarele cheie ale economiei. Celelalte active și acțiuni ale fondului vor fi privatizate, inclusiv prin mecanismul Initial Public Offering. De asemenea, cheltuielilor ineficiente din Fondul Naţional vor fi sistate, dar agențiile guvernamentale vor putea păstra fonduri necheltuite de la un an la altul.

Preşedintele kazah a anunţat măsuri importante şi pe plan economic.

„Problemele sistemice ale economiei noastre sunt bine cunoscute. Acestea sunt dependența de materii prime, productivitatea scăzută a muncii, nivelul insuficient de inovare, distribuția neuniformă a veniturilor. Scopul de bază al politicii noastre economice rămâne neschimbat – creșterea calitativă și incluzivă a bunăstării cetățenilor noștri”

Kassym-Jomart Tokayev îşi doreşte anularea treptată a implicării statului în procesul de stabilire a prețurilor pentru a crește atractivitatea investițională şi concurenţială a afacerilor. Kazahstan îşi doreşte, în contextul problemelor din zonă, creșterea atractivității investiționale a industriei și a exploatării subsolului şi eliminarea monopolurilor. În acest sens, vor exista pârghii de sprijinire a antreprenorilor, mai ales pentru cei care au majorat fondurile de salarii şi au aplicat deducei fiscale pentru angajaţi. În procesul achizițiilor publice, se va lua în considerare nu numai prețul, ci și calitatea bunurilor/serviciilor, iar încheierea contractelor se va face pe bază concurenţială.

Creșterea economică durabilă depinde în mod direct de o politică fiscală clară și previzibilă”, spune Kassym-Jomart Tokayev în discursul său către popor.

Tot în domeniul fiscal, se va schimba din temelii actualul Cod Fiscal, cu aplicare din 2023 pentru a fi timp de implementare. Ca măsură importantă, se va introduce taxa pe lux.

Măsuri importante au fost anunţate de preşedinte şi în ceea ce priveşte controlul în vămi, un aspect important fiind importul ilegal de maşini şi implementarea „ghişeul unic”.

Logistic, Kazahstan aspiră la creșterea capacităților de tranzit a țării pentru obținerea statutului de hub de transport de importanță globală, astfel că se cere îmbunătățirea a cel puțin 95% din drumuri până în anul 2025.

Domeniu important, agricultura va beneficia de subvenţii şi de strategii legate de utilizarea eficientă a resurselor de apă.

În sfera socială, pandemia a adus în prim plan nevoia de asistență medicală accesibilă. Va exista un program de creare a punctelor medicale și de obstetrică în zona rurală, fiind vorba de 650 de sate în care astăzi nu există astfel de unități de profil. Va exista o nouă formulă de stabilire a salariului minim, care va creşte la 60 la 70 de mii de tenge. Va exista şi o reformă a pensiilor . Vârsta de pensionare pentru femei va fi fixată la 61 de ani până în anul 2028.

Interviu cu președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev: Avem o singură Patrie. Nu există alta și nu va exista vreodată

Preşedintele a anunţat condiţii favorabile pentru educaţia națională în instituţiile de învăţământ prin alocarea granturilor educaționale pe baza rezultatelor testarii – Unified National Testing. De asemenea, băncile vor acorda împrumuturi preferențiale pentru afaceri. Se propune alocarea a 50% din veniturile anuale din investiții ale Fondului Național către conturile speciale de economii pentru copii până la împlinirea vârstei de 18 ani, fără drept de retragere anticipată. În sfârşit, se va modifica politica de migrație internă și externă, ținând cont de tendințele actuale.

În ceea ce priveşte sistemul judiciar, va exista un proces de selectarea și revizuire a componenței instanțelor pentru o activitate mai eficientă. Se va schimba Codul penal pentru a fi prevăzute pedepse mai dure pentru provocări deschise și acțiuni ilegale, inclusiv pentru violența domestică. Preşedintele a anunţat, de asemenea, amnistia pentru participanţii la evenimentele din ianuarie, dar şi elaborarea unui Plan complex de combatere a dependenței de droguri și a traficului de droguri.

„Viitorul Kazahstanului se naște astăzi – în cuvintele și faptele, intențiile și acțiunile noastre. În fiecare zi facem o alegere între vechi și nou, stagnare și dezvoltare. Facem un apel tuturor concetăţenilor să se unească în jurul intereselor naţionale”, a conchis preşedintele Kazahstanului.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...