Președintele Kazahstanului l-a informat pe Putin cu privire la situația din țară

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a informat telefonic sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, că situaţia se stabilizează în această republică din Asia Centrală, scena unor tulburări violente în ultimele zile.
AGERPRES - sâm, 08 ian. 2022, 15:46
Președintele Kazahstanului l-a informat pe Putin cu privire la situația din țară

Cei doi preşedinţi au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact permanent.

Preşedintele kazah a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează. El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele.

La rândul său, Putin a susţinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinţă în zilele următoare cu aliaţii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice, pentru a discuta măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.

Sâmbătă, Tokaev a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe din ţările aliate, Kazahstanul a putut trimite întăriri în epicentrul tulburărilor, Almatî, pentru a participa la „operaţiunea antiteroristă”.

Într-un mesaj adresat vineri poporului din Kazahstan, Tokaev a spus că a dat ordin forţelor de ordine şi armatei să deschidă foc fără somaţie, subliniind că nu se poate negocia, aşa cum se sugerează din străinătate, cu ”bandiţi şi terorişti înarmaţi şi antrenaţi, atât locali, cât şi străini, care trebuie să fie lichidaţi”. El a adăugat şi că a dispus ”crearea unei echipe operative speciale care va căuta şi va reţine bandiţii şi teroriştii” şi toate aceste persoane vor răspunde în faţa legii.

Kazahstanul a făcut apel la şefii statelor participante la CSTO solicitând introducerea unui contingent de menţinere a păcii pentru a ajuta la stabilirea ordinii constituţionale, bazându-se pe principalele prevederi din documentele statutare ale organizaţiei. ”Acest contingent de militari a venit în ţara noastră pentru o perioadă scurtă de timp având funcţia de protecţie şi sprijin”, a precizat şeful statului kazah.

Legat de această acţiune, Moscova a denunţat comentariile ”nepoliticoase” ale secretarului de stat american Antony Blinken, care a avertizat vineri că va fi ”foarte dificil” pentru Kazahstan să obţină retragerea trupelor ruseşti odată ce s-a dat undă verde unei intervenţii pe teritoriul său, relatează AFP. citată de Agerpres.

Într-un comunicat postat pe Facebook, Ministerul rus de Externe consideră că Blinken a „ridiculizat o reacţie complet legitimă” în cadrul acordurilor de securitate dintre Kazahstan şi Rusia.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un protest care a izbucnit duminică în provincie după o majorare a preţului la gaze, înainte de a se extinde în marile oraşe, inclusiv în Almatî, capitala economică, unde protestele s-au transformat în revolte împotriva regimului aflat la putere şi s-au soldat cu zeci de morţi.

Potrivit cifrelor oficiale citate sâmbătă de televiziunea de stat, peste 4.400 de persoane au fost reţinute şi mai mult de 40 au fost ucise în timpul tulburărilor. Numărul de morţi include, aparent, şi membri ai forţelor de securitate, relatează DPA.

Tokaev a ordonat o zi de doliu naţional în memoria ”numeroaselor victime ale evenimentelor tragice din unele părţi ale ţări”.

Potrivit agenţiei germane de presă, există temerea că numărul real al morţilor ar putea fi mult mai mare, din moment ce preşedintele a dat ordin să se tragă fără somaţie pentru a reprima protestele antiguvernamentale.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...