Preşedintele Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi, la Kiev

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a ajuns joi dimineaţă la Kiev alături de Olaf Scholz şi de Mario Draghi, într-o vizită care nu a fost anunţată oficial, dar care a făcut obiectul speculaţiilor de mai multe zile. Acestora li s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis. Toţi cei patru lideri s-au aflat la Irpin, localitate grav afectată de bombardamentele ruseşti.
AGERPRES - joi, 16 iun. 2022, 13:37
Preşedintele Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi, la Kiev

Liderii au fost conduşi de militari ucraineni înarmaţi, înconjuraţi de un puternic dispozitiv de securitate şi de o mulţime de jurnalişti.

Ca şi alţi lideri străini care au venit la Kiev înaintea lor, Macron, Scholz, Draghi şi Iohannis s-au plimbat pe străzile din Irpin, unde urmele bombardamentelor sunt omniprezente.

Oficialii i-au pus întrebări ghidului lor cu privire la întoarcerea locuitorilor în oraş şi la lucrările de reconstrucţie planificate, înainte de a viziona câteva minute de înregistrare video cu Irpin în urmă cu trei luni, la apogeul luptelor.

Pe pereţii unei clădiri distruse era scris „Make Europe Not War” („Faceţi Europa, nu război”). O inscripţie pe care Macron a văzut-o şi a comentat: „Este un mesaj corect (…) este foarte emoţionant să vezi asta”.

Irpin, la periferia de nord-vest a Kievului, a fost scena unor ciocniri violente între ruşi şi ucraineni în primele zile ale agresiunii ruseşti de la sfârşitul lunii februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestei suburbii bogate, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, şi a ocupat-o pe tot parcursul lunii martie.

De atunci, Kievul a acuzat forţele ruse de comiterea de crime de război în Irpin şi în oraşele învecinate Bucea şi Borodianka, după ce aproape 300 de cadavre de civili au fost găsite în aceste localităţi după retragerea armatei ruse la sfârşitul lunii martie.

Anchete internaţionale sunt în curs de desfăşurare pentru a determina vinovaţii pentru aceste crime de război, atribuite de ucraineni forţelor ruse.

Cei patru lideri urmează să discute ulterior cu preşedintele Volodimir Zelenski despre continuarea sprijinului militar şi financiar pentru această ţară şi despre dorinţa Ucrainei de a fi admisă în Uniunea Europeană.

Vizita la Kiev este un ”mesaj de unitate europeană, adresat ucrainenilor (…), pentru că ştim că următoarele săptămâni vor fi foarte dificile”, a declarat Macron după ce a coborât din tren în capitala ucraineană.

”Nu vrem doar să demonstrăm solidaritate, ci şi să ne asigurăm că ajutorul pe care îl organizăm – financiar şi umanitar, dar şi când vine vorba de arme – va continua”, a declarat la rândul său cancelarul german Olaf Scholz, citat de DPA.

O sirenă de avertizare de raid aerian a sunat la Kiev la scurt timp după sosirea liderilor, dar avertismentul a fost ridicat la scurt timp după aceea.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a declarat ziariştilor că ”încă este un risc să vizitezi Kievul, pentru că rachetele pot lovi din nou în orice moment”.

Scholz, Macron şi Draghi conduc cele mai mari trei economii din Uniunea Europeană – toate fiind şi membre ale G7 – şi constituie cea mai importantă delegaţie europeană în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu 113 zile, comentează agenţia germană de presă.

Vizita lor în Ucraina – unde au ajuns cu un tren de noapte din Polonia – are loc înainte de summitul Uniunii Europene din 23-24 iunie şi de summitul G7 din 26-28 iunie.

Trupele ruseşti îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei şi încearcă să zdrobească orice rezistenţă în provinciile Lugansk şi Doneţk, care au fost principalele ţinte de la invazia lansată la sfârşitul lunii februarie. klaus iohannis,

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...