Preşedintele polonez: Nord Stream 2 va deteriora relaţiile în plan energetic în Europa

Economica.net
23 10. 2018
nord_stream_75505600

Preşedintele polonez a subliniat că există subiecte în legătură cu care Polonia şi Germania au opinii divergente în planul securităţii energetice.

„Considerăm fără dubii că investiţia reprezentată de gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui pusă în aplicare”, a insistat el.

„Considerăm că viitoarele relaţii europene din sfera energiei se vor deteriora în momentul în care prin această conductă va fi livrat gaz către Uniunea Europeană, că acest gazoduct generează dominaţia unui singur furnizor pe piaţa europeană şi mai presus de toate pune mai multe ţări central-europene într-o situaţie dificilă în materie de securitate energetică”, a argumentat şeful statului polonez.

El a ţinut să adauge că Varşovia îşi „menţine în mod absolut opinia complet negativă cu privire la această investiţie” şi este „surprinsă că instituţiile europene, cum este Comisia Europeană, nu au adoptat o poziţie negativă clară şi nu s-a produs nicio schimbare în această privinţă, inclusiv referitor la directiva privind energia”, a adăugat Duda.

„Insistăm că este un proiect cu caracter politic şi strategic şi nu unul de afaceri şi ne este greu să-i înţelegem necesitatea, nu considerăm că este nevoie de solidaritate în acest aspect”, a conchis preşedintele Poloniei.

Nord Stream 2 ar urma să lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, dar SUA şi mai multe ţări din estul Europei se opun construirii acestui gazoduct, un argument invocat de adversarii acestui proiect este că el va creşte dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia. Noul gazoduct va avea o capacitate de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Printre companiile participante la proiect se numără concernul rus Gazprom, compania franceză Engie, societăţile germane Uniper şi Wintershall, compania austriacă OMV şi cea britanico-olandeză Shell.