Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date secrete privind fondul de resurse din România firmei-mamă din Serbia

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS în România, afirmând că ceea ce s-a întâmplat este un lucru rău pentru Serbia şi că evenimentul nu are nicio legătură cu lupta pentru energie, ci cu caz de spionaj politic, conform Euronews Serbia, citată de News.ro.
Mihai Nicuţ - mar, 04 oct. 2022, 09:21
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date secrete privind fondul de resurse din România firmei-mamă din Serbia

„Va apărea acum peste tot în mass-media europeană şi mondială, NIS este din Belgrad”, a spus el.

Preşedintele sârb nu a exclus însă deloc posibilitatea unei vinovăţii a companiei.

”În acelaşi timp, nu exclud deloc posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS, dar nu ştiu care este cazul şi nici nu m-am ocupat de el. Este important să subliniem că nu există cetăţeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Este vorba în majoritate de ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română. Aceştia acuză una dintre filialele NIS de scurgere de date sau aşa ceva”, a spus el.

De asemenea, compania NIS a transmis pentru Euronews Serbia, că principiul de bază al companieieste respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile.

„Compania a cooperat şi va coopera pe deplin cu toate autorităţile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activităţile companiei şi ale angajaţilor săi din România”, a precizat NIS.

Patru persoane reținute

Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia. Aceştia sunt cercetaţi pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

”La data de 03.10.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu D.C.C.O. şi B.C.C.O. Timişoara au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a transmis, luni seară, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, în urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

”Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat acuzaţii sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice reţinându-se că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale (având responsabilităţi de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfăşurării anumitor operaţiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia”, a mai transmis DIICOT.

Cercetările sunt continuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate din Timişoara şi jandarmii de la Trupele Speciale de Intervenţie au făcut luni mai multe percheziţii, printre care una la sediul NIS Petrol, companie sârbă, controlată de grupul rusesc Gazprom Neft.

Anchetatorii spuneau că cercetează o posibilă scurgere de informaţii neautorizate, legate de prospecţiunile în zăcămintele de ţiţei şi gaze făcute începând din anul 2014, în judeţul Timiş. Ancheta în acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI şi SIE.

Poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate din Timişoara şi jandarmii de la Trupele Speciale de Intervenţie au făcut luni mai multe percheziţii în birourile companiei NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije) România din Timişoara, cât şi la mai multe locuinţe aparţinând unor angajaţi ai acestei companii, atât din Timişoara, cât şi din Bucureşti. NIS Petrol România este controlată de firma sârbă NIS, deținută la rândul ei de gigantul rusesc al gazelor Gazprom, prin Gazprom Neft.

Ce are NIS în România

NIS Petrol are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze pe teritoriul României. Patru concesiuni sunt pentru activităţi de explorare-dezvoltare şi exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în judeţul Bihor – EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix şi două în judeţul Timiş – EX-7 Periam şi EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deţinută în parteneriat cu Zeta Petroleum şi Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, judeţul Timiş. Cea de-a şasea concesiune pentru activităţi de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în judeţul Timiş, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

NIS Petrol are calitatea de operator în toate cele 6 perimetre petroliere concesionate. În afară de aceste concesiuni, NIS operează o reţea de 18 staţii de alimentare cu carburanţi în România, majoritatea aflate în Transilvania, prima fiind deschisă în 2012.

În 2019, compania petrolieră confirma că a găsit petrol în Vestul României. Compania a anunțat chiar semnarea unui acord cu Conpet pentru preluarea şi depozitarea petrolului, în faza de testare şi anunța că ar fi urmat să va înceapă producţia experimentală în acel an.

Conpet făcut un anunț la BVB, atunci:

“CONPET SA Ploiești a încheiat, în data de 11.04.2019, un protocol de colaborare cu NIS Petrol SRL România pentru prestarea de servicii de preluare țiței în rampa de încărcare Biled, jud. Timiș, în vederea expedierii către destinatarul stabilit de către beneficiar. Protocolul este încheiat pe o perioadă de 30 de zile și constituie o etapă premergătoare încheierii unui contract între cele două companii”, a anunțat Conpet.

Contactaţi de noi la acea vreme, oficialii NIS Petrol au confirmat că este vorba despre ţiţei din România, extras dintr-unul dintre perimetrele pe care compania le are concesionate în vestul ţării, în urma rundei X. Iată ce ne-au răspuns:

“NIS Petrol a demarat operațiunile de testare la sonda de explorare Teremia 1001. Sonda Teremia 1001 a fost forată anul trecut, în perimetrul EX-7 Periam, din județul Timiș. Operațiunile de testare sunt prevăzute să aibă o durată de aproximativ două luni. Rezultatele care vor fi astfel obținute vor veni în sprijinul confirmării descoperirii acumulărilor de țiței din zăcământul Teremia Nord.

Ca parte a acestui proces, NIS Petrol a semnat în data de 11 aprilie un protocol de colaborare cu CONPET SA Ploiești. Protocolul prevede preluarea şi stocarea cantităților de țiței care vor rezulta în urma operațiunilor de testare. El este încheiat pentru o durată de 30 zile. Se creează astfel cadrul necesar încheierii pe mai departe a unui contract de colaborare între cele două companii.

NIS Petrol are ca obiectiv pentru acest an și intrarea în faza de producție experimentală la sonda Teremia 1000, din același perimetru EX-7 Periam. Se va asigura astfel preluarea și stocarea pe viitor de către Conpet SA Ploiești inclusiv a cantităților de țiței care vor rezulta din operațiunile de producţie experimentală de la Teremia 1000. Aceste operațiuni sunt prevăzute să înceapă în orizontul de timp al următoarelor luni”.

În afară de aceste concesiuni, NIS Petrol mai operează o rețea de 19 benzinării în România, sub brandul Gazprom.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...