Preşedintele Serbiei: Renunţarea la Kosovo este „o iluzie”

Serbia consideră Kosovo provincia sa meridională şi nu a acceptat niciodată independenţa acesteia proclamată unilateral de autorităţile de la Pristina în februarie 2008. O ameliorare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina şi, în special, reluarea dialogului deschis în martie sub auspiciile UE, reprezintă o condiţie pentru ca Serbia să obţină în decembrie statutul de candidat la UE.
Economica.net - Dum, 06 nov. 2011, 11:17

Preşedintele sârb Boris Tadici consideră că ideea de a renunţa la ‘interesele’ Serbiei în Kosovo, în schimbul unei accelerări a aderării ţării sale la UE, este ‘o iluzie’, scrie Agerpres.

‘A gândi că Serbia ar putea accelera dramatic procesul său de apropiere faţă de UE, renunţând la interesele sale în Kosovo, este o iluzie’, a declarat Boris Tadic, după cum informează duminică cotidianul sârb Politika, citat de AFP.

‘Serbia trebuie să-şi apere identitatea în Kosovo şi să obţină ceea ce-i revine ei ca stat, şi anume dreptul de a-şi menţine integritatea’, a subliniat preşedintele Tadic sâmbătă seara la Kopaonik (sudul Serbiei), potrivit ziarului menţionat.

În acelaşi context, şeful statului sârb a respins ideea unei aplicări a Planului elaborat de Marti Ahtisaari, fostul emisar al ONU însărcinat cu dosarul Kosovo, plan ce prevedea o independenţă sub supraveghere internaţională pentru Kosovo şi un statut de largă autonomie pentru sârbii din acest ţinut.

‘Sunt profund convins că aplicarea planului Ahtisaari ar fi dus, în două sau trei decenii, la dispariţia completă a poporului sârb în Kosovo’, a declarat Boris Tadic.

Preşedintele sârb a adăugat că va continua ‘să caute o soluţie care să asigure un viitor european şi prosperitate economică, dar protejând în acelaşi timp interesele legitime ale statului în Kosovo la care Serbia nu poate şi nu trebuie să renunţe’.

Serbia consideră Kosovo provincia sa meridională şi nu a acceptat niciodată independenţa acesteia proclamată unilateral de autorităţile de la Pristina în februarie 2008.

O ameliorare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina şi, în special, reluarea dialogului deschis în martie sub auspiciile UE, reprezintă o condiţie pentru ca Serbia să obţină în decembrie statutul de candidat la UE.

Dialogul este însă în prezent foarte delicat ca urmare a tensiunilor din vară apărute în nordul Kosovo, unde sârbii, majoritari în regiune, refuză controlul autorităţilor de la Pristina la frontiera cu Serbia. Această situaţie a dus la suspendarea dialogului dintre Belgrad şi Pristina.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie,......
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...