Preşedintele Tadjikistanului a făcut apel la populaţie să îşi facă provizii alimentare

Preşedintele Tadjikistanului a făcut apel la populaţie să îşi facă provizii alimentare din cauza schimbărilor climatice, în această ţară săracă din Asia Centrală în particular vulnerabilă la dereglările climei şi deja afectată de subnutriţie, informează AFP.
AGERPRES - lun, 29 ian. 2024, 13:54
Preşedintele Tadjikistanului a făcut apel la populaţie să îşi facă provizii alimentare

„Fiecare familie ar trebui să aibă până la doi ani de rezerve alimentare”, a declarat Emomali Rahmon, într-un discurs publicat duminică de administraţia prezidenţială în onoarea unei sărbători tradiţionale tadjice.

„Din cauza schimbărilor climatice şi a încălzirii, situaţia socio-economică a lumii se deteriorează, populaţia este în creştere, la fel ca nevoile alimentare”, a continuat el, făcând apel să se facă tot posibilul pentru „a proteja siguranţa alimentară a ţării”.

În pofida progreselor înregistrate, rata de malnutriţie din Tadjikistan este cea mai ridicată din Asia Centrală, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM) al Naţiunilor Unite, 30% din populaţia de circa 9 milioane de locuitori suferind de subnutriţie.

Rahmon, care se află la putere fără întrerupere de la destrămarea URSS, şi-a îndemnat, de asemenea, concetăţenii să „ecologizeze ţara”, să „muncească din greu” şi să „utilizeze eficace apa şi pământul”.

În această ţară muntoasă, cu o economie fragilă, agricultura este vitală dar, ca şi în restul Asiei Centrale, solul se deteriorează, iar resursele de apă se diminuează, în special ca urmare a schimbărilor climatice.

În plus, cea mai săracă dintre cele 15 foste republici sovietice depinde, potrivit Băncii Mondiale, de importuri şi rămâne vulnerabilă la şocurile externe, cum ar fi războiul din Ucraina, în timp ce Rusia continuă să fie principalul partener economic şi militar al Tadjikistanului.

În pofida acestui fapt, preşedintele Rahmon, care nu are nicio opoziţie pe scena politică, este întâmpinat în mod regulat cu munţi de fructe în deplasările sale prin ţară, meniţi să pună în valoare dinamismul agriculturii tadjice.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost ...
Regulamentul UE care stabilește un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piață, furnizarea de servicii și utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA), numit EU AI......
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva omului de afaceri. Decizia poate fi atacată
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva ...
Curtea de Apel Bucureşti a anulat vineri condamnarea de șapte ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu ...
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
A doua jumătate a acestui an va fi marcată de schimbări în politica monetară la nivel mondial, începând cu noi reduceri ...
Unilever va face concedieri în Europa
Unilever va face concedieri în Europa
Producătorul de bunuri de larg consum Unilever intenţionează să renunţe la o treime din angajaţii europeni care fac ...