Preşedinţia irlandeză a UE sprijină realizarea acordului pentru aderarea României la Schengen

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a declarat, marţi, că preşedinţia irlandeză a Consiliului Uniunii Europene şi-a exprimat dorinţa de a oferi tot sprijinul pentru realizarea unui acord privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 11:39
Preşedinţia irlandeză a UE sprijină realizarea acordului pentru aderarea României la Schengen

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a prezentat, marţi, priorităţile preşedinţiei irlandeze a Consiliului Uniunii Europene – asigurarea unui sistem financiar stabil, redresarea economiei şi revenirea la creştere economică. El a menţionat că Programul preşedinţiei irlandeze este „Pentru stabilitate, locuri de muncă şi creştere economică”.

La eveniment au participat şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Bogdan Mănoiu, consilier prezidenţial în domeniul afacerilor europene.

„Ştim că atât România, cât şi Bulgaria au aspiraţii puternice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Una dintre priorităţile importante ale preşedinţiei irlandeze va fi să răspundem acestor aspiraţii şi să continuăm negocierile cu scopul de a ajunge la un acord în acest sens”, a subliniat diplomatul, adăugând că există discuţii pentru a se reveni la această problemă în cadrul Consiliul de miniştri din luna martie.

Grogan a precizat că Irlanda nu este membru în sine al Spaţiului Schengen, dar face tot posibilul pentru a facilita un acord între statele membre.

„Putem menţine un culoar bun de comunicare la Bucureşti pentru ca preocupările româneşti să fie bine înţelese atât la Dublin, cât şi la Bruxelles”, a spus el.

În intervenţia sa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de importanţă deosebită pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblu, el adăugând că România a îndeplinit condiţiile pentru aderarea la Schengen.

„România se bazează pe un sprijin activ al preşedinţiei irlandeze”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Pe de altă parte, ambasadorul irlandez a subliniat că „preocupările României cu privire la fondurile structurale şi la agricultură au fost bine înţelese”.

„Agenda europeană este aceeaşi cu agenda internă a Irlandei: de a asigura un sistem financiar stabil, de a redresa economia şi de a reveni la creştere economică şi Irlanda doreşte să folosească experienţa dobândită pe parcursul celor şase luni de preşedinţie”, a subliniat ambasadorul.

Potrivit afirmaţiilor sale, Irlanda, care este o ţară în curs de redresare, va depune eforturi pentru redresarea Europei.

„O sarcină importantă a preşedinţiei este de a realiza progrese către o uniune bancară care să redea încrederea în sectorul bancar al Europei”, a precizat Oliver Grogan.

El a mai arătat că printre priorităţile Irlandei se numără crearea de locuri de muncă şi abordarea problematicii şomajului în rândul tinerilor.

Ambasadorul a adăugat că pe agenda preşedinţiei se află şi adoptarea unor măsuri cu privire la crearea pieţei unice digitale.

Ambasadorul irlandez a mai afirmat că o prioritate importantă a preşedinţiei irlandeze va fi punerea în aplicare a bugetului Uniunii pentru perioada 2014-2020.

Diplomatul s-a referit, de asemenea, la proiectele Ambasadei Irlandei cu privire la o serie de evenimente culturale ce vor fi organizate cu ocazia preşedinţiei irlandeze în Bucureşti, innclusiv un festival extins cu ocazia St. Patrick-s Day, în luna martie.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...