Preşedinţia irlandeză a UE sprijină realizarea acordului pentru aderarea României la Schengen

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a declarat, marţi, că preşedinţia irlandeză a Consiliului Uniunii Europene şi-a exprimat dorinţa de a oferi tot sprijinul pentru realizarea unui acord privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 11:39
Preşedinţia irlandeză a UE sprijină realizarea acordului pentru aderarea României la Schengen

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a prezentat, marţi, priorităţile preşedinţiei irlandeze a Consiliului Uniunii Europene – asigurarea unui sistem financiar stabil, redresarea economiei şi revenirea la creştere economică. El a menţionat că Programul preşedinţiei irlandeze este „Pentru stabilitate, locuri de muncă şi creştere economică”.

La eveniment au participat şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Bogdan Mănoiu, consilier prezidenţial în domeniul afacerilor europene.

„Ştim că atât România, cât şi Bulgaria au aspiraţii puternice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Una dintre priorităţile importante ale preşedinţiei irlandeze va fi să răspundem acestor aspiraţii şi să continuăm negocierile cu scopul de a ajunge la un acord în acest sens”, a subliniat diplomatul, adăugând că există discuţii pentru a se reveni la această problemă în cadrul Consiliul de miniştri din luna martie.

Grogan a precizat că Irlanda nu este membru în sine al Spaţiului Schengen, dar face tot posibilul pentru a facilita un acord între statele membre.

„Putem menţine un culoar bun de comunicare la Bucureşti pentru ca preocupările româneşti să fie bine înţelese atât la Dublin, cât şi la Bruxelles”, a spus el.

În intervenţia sa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de importanţă deosebită pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblu, el adăugând că România a îndeplinit condiţiile pentru aderarea la Schengen.

„România se bazează pe un sprijin activ al preşedinţiei irlandeze”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Pe de altă parte, ambasadorul irlandez a subliniat că „preocupările României cu privire la fondurile structurale şi la agricultură au fost bine înţelese”.

„Agenda europeană este aceeaşi cu agenda internă a Irlandei: de a asigura un sistem financiar stabil, de a redresa economia şi de a reveni la creştere economică şi Irlanda doreşte să folosească experienţa dobândită pe parcursul celor şase luni de preşedinţie”, a subliniat ambasadorul.

Potrivit afirmaţiilor sale, Irlanda, care este o ţară în curs de redresare, va depune eforturi pentru redresarea Europei.

„O sarcină importantă a preşedinţiei este de a realiza progrese către o uniune bancară care să redea încrederea în sectorul bancar al Europei”, a precizat Oliver Grogan.

El a mai arătat că printre priorităţile Irlandei se numără crearea de locuri de muncă şi abordarea problematicii şomajului în rândul tinerilor.

Ambasadorul a adăugat că pe agenda preşedinţiei se află şi adoptarea unor măsuri cu privire la crearea pieţei unice digitale.

Ambasadorul irlandez a mai afirmat că o prioritate importantă a preşedinţiei irlandeze va fi punerea în aplicare a bugetului Uniunii pentru perioada 2014-2020.

Diplomatul s-a referit, de asemenea, la proiectele Ambasadei Irlandei cu privire la o serie de evenimente culturale ce vor fi organizate cu ocazia preşedinţiei irlandeze în Bucureşti, innclusiv un festival extins cu ocazia St. Patrick-s Day, în luna martie.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...