Presiunea concurenţială a scăzut în domeniul producţiei gazelor naturale şi a crescut în producţia şi comercializarea cimentului – raport Consiliul Concurenţei 2022

Topul primelor cinci industrii din punct de vedere al presiunii concurenţiale a rămas neschimbat în 2022, comparativ cu anul anterior, dar s-a observat o scădere a acesteia în privinţa producţiei de gaze naturale şi o creştere uşoară în producţia şi comercializarea cimentului, conform Raportului "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie", realizat de autoritatea de resort.
AGERPRES - mar, 22 nov. 2022, 10:24
Presiunea concurenţială a scăzut în domeniul producţiei gazelor naturale şi a crescut în producţia şi comercializarea cimentului - raport Consiliul Concurenţei 2022

Astfel, potrivit sursei citate, topul primelor 5 industrii din punct de vedere al presiunii este ocupat, în ordine, de serviciile de consultanţă IT, urmate de comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, canale TV cu plată, servicii IT de outsourcing şi servicii de arhitectură , scrie Agerpres.

„În partea de jos a clasamentului se observă o scădere, faţă de anul precedent, a presiunii concurenţiale în ceea ce priveşte producţia gazelor naturale, respectiv o uşoară creştere pe sectorul producţiei şi comercializării cimentului – care îşi păstrează, totuşi, ultima poziţie”, se menţionează în lucrarea realizată de Consiliul Concurenţei.

Creşteri notabile ale presiunii concurenţiale faţă de anul precedent au mai fost constatate în următoarele sectoare: transport rutier de mărfuri (+1,8%), asigurări auto facultative (+4,7%), asigurări auto de răspundere civilă (+6,6%) şi polistiren expandat (+3,3%).

În ceea ce priveşte industriile gazelor naturale şi a energiei electrice, autorii raportului precizează că perturbările majore sunt cauzate de factori externi, precum limitarea livrărilor de gaze din Rusia către Europa, incertitudinea privind războiul din Ucraina şi creşterea preţului certificatelor de emisii de CO2. Efectul acestor factori în sensul creşterii preţurilor atât pe piaţa gazelor naturale, cât şi a energiei electrice a fost accentuat şi de scăderea ofertei interne (o producţie mai scăzută atât de gaze naturale, cât şi de energie electrică).

În industria asigurărilor, în urma falimentului City Insurance, piaţa RCA în special, are o structură care permite mai multă concurenţă, în principal prin faptul că foştii asiguraţi ai City Insurance au fost redistribuiţi între restul actorilor rămaşi pe piaţă. Una dintre principalele pagube pe care falimentul City Insurance le-a produs este de natură psihologică şi anume legată de ancorarea percepţiei asiguraţilor spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scăzut, după cum de altfel realitatea a demonstrat-o.

Referitor la industria canalelor TV cu plată, raportul semnalează faptul că tot mai multă lume se abonează la platforme de video la cerere „Video on Demand – VOD”, fenomen mult mai accentuat în mediul urban decât în cel rural. Prognozele industriei arată faptul că şi în viitor se aşteaptă o creştere a acestui tip de serviciu, în paralel cu reducerea timpului petrecut în faţa canalelor TV clasice. Cu toate acestea, vasta majoritate a celor care se abonează la VOD nu renunţă la abonamentele de TV clasice, ci doar le alocă mai puţin timp de vizionare.

Consiliul Concurenţei a dezvoltat Indicele Agregat de Presiune Concurenţială (IAPC), un instrument analitic care are scopul de a măsura înclinarea spre concurenţă a industriilor din economia naţională.

IAPC face obiectul unei evaluări anuale la nivelul unui set predefinit de industrii, cu un nucleu stabil de la o evaluare la alta. Industriile sunt selectate astfel încât evaluarea periodică să contureze o imagine de ansamblu asupra stării concurenţei şi a dinamicii acesteia la nivelul segmentelor definitorii pentru economia românească. Pentru fiecare industrie în parte, IAPC măsoară această predispoziţie spre concurenţă, prin agregarea unui set de 21 de indicatori primari reprezentativi.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...