Carburanţii se ieftinesc din nou. Motorina ajunge să coste sub un euro pe litru chiar şi în Bucureşti

Trendul de scădere a preţurilor la carburanţi continuă şi, chiar şi în Capitală, preţurile la motorină, carburantul preferat al românilor, au coborât sub pragul de un euro pe litru.
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 21:09
Carburanţii se ieftinesc din nou. Motorina ajunge să coste sub un euro pe litru chiar şi în Bucureşti

OMV Petrom, liderului pieţei de distribuţie a carburanţilor, a ieftinit de două ori motorina, vineri şi ieri, în total cu şapte bani pe litru. După această ieftinire, la staţiile Petrom cu preţuri mici din Bucureşti, respectiv cea de pe Şoseaua Alexandriei şi de pe Şoseaua Antiaeriană, motorina standard a ajuns să coste 4,53 lei pentru un litru. Aşadar, mai puţin de euro, dat fiind cursul BNR de 4,55 lei pentru un euro, nivel care se menţine în ultimele patru şedinţe consecutive.

Un preţ de 4,55 lei pentru un litru de motorină (deci tot uşor sub cursul de ieri de 4,5514 lei pentru un euro) afişa şi o benzinărie Petrom din nord-estul Bucureştiului, cea de pe strada Jiului.

Cea mai ieftină staţie Petrom din România este, pentru motorină, cea din Odorheiu Secuiesc, unde ieri, un litru costa 4,46 lei.

Ieftinirea din ultimul timp este generată de scăderea cotaţiilor petrolului, care a ajuns din nou sub 50 de dolari barilul, acum două săptămâni şi a rămas sub acest prag, cel puţin ţiţeiul WTI, de referinţă pentru piaţa americană, care era cotat ieri la 48 de dolari barilul. Preţul la pompă este determinat de cotaţiile produselor petroliere (carre urmează preţul ţiţeiului), de taxe (care în România au ajuns cele mici din Uniunea Euopeană, după reducerea accizei şi a TVA, care au avut loc la 1 ianuarie), de cursul de schimb leu-dolar (moneda în care se fac tranzacţiile cu produse petroliere), dar şi de condiţiile de pe fiecare piaţă în parte.

Cel mai probabil, dacă preţurile nu vor urca în ultimele zile, iar cursul de schimb al leului faţă de euro şi dolar va ramâne relativ constant, vom avea preţuri de sub un euro pe litru atât la benzină cât şi la motorină în mai multe staţii Petrom, în week-end, când compania are reduceri de şase bani pe litru pentru benzină şi GPL şi de trei bani pe litru pentru motorină.

Preţurile din România comparativ cu cele din UE

Potrivit ultimului raport al Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene, la 20 martie (ultimele date disponibile), preţul mediu la benzină era, în România, de 1,017 euro pe litru, cel mai mic preţ din toată Uniunea Europeană.

Situaţia este aproape identică şi la motorină, unde, cu un preţ mediu de 1,02 euro, România este din nou cea mai ieftină piaţă dintre cele cu un consum semnificativ, fiind depăşită doar de Luxemburg, unde preţul mediu al unui litru de motorină era de 98 de eurocenţi.

Piața românească a carburanților, care se ridică la aproximativ 10 miliarde de euro anual, este dominată de patru mari companii: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol. Peste 60% din consum este reprezentat de motorină.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare este orientativ, nu ultimativ, iar România va lucra acest......
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
În primul trimestru al lui 2021 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 2,6 milioane de autoturisme, 5,7% dintre acestea ...
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă ...
Cum să începeţi să vindeţi online cu WooCommerce?
Cum să începeţi să vindeţi online cu WooCommerce?
O afacere online este o modalitate excelenta de a extinde un magazin de vanzare cu amanuntul existent, de a experimenta cu ...