Europenii plătesc cea mai scumpă benzină din istorie

Economia Europei este ameninţată şi de preţurile record pentru carburanţii. Media preţului la benzină pentru Uniunea Europeană este la cel mai ridicat nivel din istorie. 
Mihai Banita - lun, 06 feb. 2012, 13:30

Preţul mediu al benzinei Euro-super 95 a ajuns la un nivel record de 1.564,61 euro/1000 litri în Uniunea Europeană la 30 ianuarie, în creştere cu un 1,1 euro faţă de săptămâna anterioară. Ţările din Zona euro au ajuns să plătească, în medie, 1,588 euro pe litrul de benzină, potrivit Eurostat.

Preţul motorinei a scăzut uşor de la 1.476 euro/1.000 litri la 1.465 euro.

Cotaţiile actuale ale combustibililor le depăşesc pe cele înregistrate în 2008, înainte ca recesiunea să se instaleze în Europa şi Statele Unite, când s-a atins un vârf de 1,47 euro/litru la benzină şi de 1,45 euro/litru la motorină.

La jumătatea anului 2008, barilul de petrol a atins un nivel record de 140 de dolari, faţă de ~100 dolari în prezent. Faptul că în prezent Europa plăteşte cel mai mare preţ la carburaţi este o consecinţă a devalorizării moderate a euro faţă de dolar – monedă în care se fac cotaţiile la petrol la nivel mondial – şi, mai ales, a creşterii fiscalităţii la niveluri record, cu efect imediat asupra preţurilor.

Preţul motorinei fără taxe rămâne sub nivelurile record înregistrate înaintea declanşării crizei financiare, în timp ce cel al benzinei netaxate este cu doar 2,5 euro la tonă mai mare decât în vârful din iulie 2008.

Preţurile mari la carburanţi pun presiune suplimentară pe economia europeană, care se află în pragul unei noi recesiuni.

În România, preţul carburanţilor a rămas neschimbat în ultima săptămână a lunii ianuarie faţă de săptămâna anterioară. Ultimele scumpiri au venit la 23 ianuarie, când preţul benzinei a crescut cu 17 lei la mia de litri, la 5.467 lei, în timp ce cel al motorinei a crescut cu 22 lei la 5.735 lei/1.000 litri.

Taxele indirecte din preţul benzinei au crescut cu 13 lei la 1.546 lei/1.000 de litri de la 1 ianuarie 2012, în timp din motorină statul ia taxe indirecte de 1.359 lei/1.000 litri, cu 70 lei mai mult decât la începutul anului 2011. Din fiecare litru de benzină, statul român ia în total 2,6 lei, iar din motorină ia 2,47 lei. Astfel, din preţul benzinei la pompă, o cotă de 47,6% se duce la stat, în timp ce la motorină cota este de 43%.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...