1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Prognoza lui Isărescu despre preţul carburanţilor: o uşoară ieftinire în acest an, scumpire în 2018

Benzina şi motorina vor fi uşor mai ieftine la finalul anului 2017, comparativ cu finalul anului trecut, dar se vor scumpi în anul următor, potrivit ultimei ediţii a Raportului asupra Inflaţiei.

10 feb, 2017 | ECONOMICA.net

"Dinamica anuală a prețurilor combustibililor este proiectată la nivelul de -0,5 la sută pentru finele anului curent, valoare revizuită în sus cu 2,2 puncte procentuale, și la 1,2 la sută pentru sfârșitul anului 2018", se arată în raportul asupra inflaţiei.

" În 2017, dinamica anuală a acestora este superioară celei proiectate în raportul anterior, pe seama evoluției mai alerte a prețului petrolului (exprimat în dolari SUA) și a deprecierii recente a leului în raport cu moneda americană, în timp ce influențe de sens contrar provin din plasarea la un nivel mai redus a așteptărilor privind inflația. Traiectoria acestei categorii de prețuri este influențată și de reducerea cotei standard a TVA de la 20 la sută la 19 la sută și de eliminarea supraaccizei la carburant", se arată în raport.

De asemenea, BNR nu vede modificări importante ale preţului petrolului, la orizontul acestui an, şi nici pentru anul viitor. Pentru acest an, preţul ţiţeiului Brent va avea o valoare medie de 57,5 dolari pe baril, potrivit raportului, aproape identică cu cea de anul viitor – 57,5 dolari.

Carburanţii s-au ieftinit la pompele din România cu circa 10% la începutul acestui an, ca urmare a reducerii accizei şi a scăderii cotei de TVA, cu un punct procentual.

Piaţa carburanţilor este estimată la circa 10 miliarde de euro anual, şi este dominată de OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO