Preţul carburanţilor fără taxe din România a ajuns, în sfârşit, sub media europeană

Prețurile fără taxe ale carburanților au coborât sub media europeană, atât la benzină, cât și la motorină, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor carburanților din Uniunea Europeană.
Mihai Nicuţ - mie, 04 sept. 2019, 18:38
Preţul carburanţilor fără taxe din România a ajuns, în sfârşit, sub media europeană

Prețul mediu al benzinei, fără taxe, era de 540,2 euro pentru 1.000 de litri, în România, la data de 26 august, iar cel al motorinei de 581 de euro. Ambele prețuri sunt sub cele medii ponderate la nivelul UE, de aproape 552 de euro, pentru benzină, și 587 de euro, pentru motorină. O situație care nu a mai fost întâlnită de mult timp, în condițiile în care prețul motorinei, carburantul cel mai consumat la noi în țară, era constant peste media europeană.

Acest preț fără taxe este unul dintre elementele care a condus la o investigație demarată de Consiliul Concurenței pe piața carburanților, dar care nu a găsit în final nereguli, ci s-a lăsat doar cu recomandări și cu apariția Monitorului Prețurilor, o aplicație informatică în care șoferii pot compara prețurile din toate țara ale marilor lanțuri de benzinării.

“Sunt peste media în UE, ceea ce este un fenomen nou. Tradiţional, în România, eram cu preţurile fără taxe puţin sub media UE. Vârful a fost în primul trimestru 2016, acum suntem foarte aproape de media din UE. Undeva, ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în februarie 2017, când anunța și demararea investigației. Se referee la prețul carburanților fără taxe.

Situația este de puțină vreme. De exemplu, la începutul lui august (Oil Bulletin publică statisticile săptămânal), prețurile fără taxe de la noi erau încă peste media europeană: 562 de euro benzina (media UE 560) și 591 de euro motorina (media UE 588), la data de 12 august, ceea ce arată că prețurile, de data aceasta, au scăzut mai accelerat la noi decât în Europa, pe medie. Cauza scăderii prețurilor o reprezintă scăderea cotațiilor la produse petroliere, din ultima lună.

Ca medie, prețurile finale, cu taxe, erau, în data de 26 august, la noi, următoarele: 1,156 euro/litru la benzină și 1,168 euro/litru la motorină. La benzină, prețuri mai mici decât la noi sunt, în UE, doar în Bulgaria și Ungaria. La motorină, în Polonia, Lituania, Luxemburg și Bulgaria erau prețuri mai mici decât în România, o situația iarăși care nu s-a mai întâlnit de ceva vreme, în condițiile în care prețurile din România ajunseseră uneori la jumătatea clasamentului eurooean, depășindu-le pe cele din Austria sau Spania.

Ca exemplu, am ales cea mai ieftină benzinărie din București deținută de Petrom, liderul pieței locale, cea de pe Șoseaua Alexandriei. În data de 2 septembrie, un litru de benzină costa 5,49 lei, în condițiile în care, cu o lună în urmă, la 5 august, costa 5,68 lei. În aceeași perioadă de timp, prețul motorinei vândute la această stație a scăzut de la 5,72 lei la 5,61 lei pe litru.

Benzina standard avea, la aceeaşi benzinărie Petrom de pe Şoseaua Alexandriei din Bucureşti, preţul de 5,42 lei/litru, iar motorina standard 5,59 lei/litru, azi 5 septembrie 2019.

Lider pe piaţa distribuţiei de carburanţi este OMV Petrom, urmat de Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR şi Gazprom. În România se consumă peste cinci miliarde de litri de carburanţi anual.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...