1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Sunt motive să crească preţul cărnii de porc din cauza pestei? În majoritatea ţărilor din care importăm cel mai mult carnea e mai ieftină

Prețul carcasei de carne de porc la poarta fermei românești este încă printre cele mai mici din UE, indică ultimele date ale ale Comisiei Europene. Țările din care importăm în mod tradițional și de care vom fi dependenți pentru a ne asigura necesarul de consum în contextul pestei porcine africane au prețuri similare, sau chiar ușor reduse. Așadar, există motive să crească prețul la raft?

02 sep, 2018 | ECONOMICA.net

Prețul cărnii de porc de la raft va depinde anul acesta în proporție mai mare de prețurile de la poarta fermelor europene, în contextul în care importurile ar putea crește până la 70-75% din consum, față de aproxmativ 50% în momentul de față. Or, analizând situația din ultimii ani, reiese că fermele românești nu au neapărat o carne mai ieftină decât cele europene. În prețul final intră însă și alte costuri importante precum cele de transport, marjele magazinelor, importantă fiind și cererea.

Mai exact, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene ce datează din 20 august, prețul carcasei clasa S în România era de 160,8 euro suta de kilograme, cu 2,9% mai mult decât luna anterioară și cu 15,3% mai puțin decât anul anterior. Este un preț peste media eurpeană ce s-a cifrat la 154,2 euro suta de kg, dar sub prețurile afișate de unele dintre statele de la care importăm în mod tradițional cele mai mari cantități, adică Germania, Spania, Ungaria, Olanda şi Polonia. Astfel, în Germania, prețul mediu era de 163,1 euro (plus 1,4%), iar în Ungaria de 162,4 euro. În rest, prețurile sunt sub cele din fermele românești- în Olanda de 138,2 euro, iar în Polonia de 155,5 euro, în Spania de 156,7 euro.

La carcasa tip E, situația este similară, prețul din România fiind de 156,7 euro suta de kg, față de 159,3 euro în Germania și 159,1 în Ungaria/ În rest, prețurile sunt mai mici de 152,6 euro în Spania, 137 de euro în Olanda și 153,1 în Polonia. Media în UE era sub prețul local, adică 151,9 euro.

"Nici nu așteptăm să existe diferențe majore în România comparativ cu piețele externe care acționează tipic în momentul de față. Există o creștere normală de preț pe perioada verii. La noi există însă o diferență de preț de achiziție a porcului viu între zonele în care se află diverse interdicții (din cauza pestei porcine africane n.red) și zonele libere", a explicat pentru ECONOMICA.NET Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Există voci care cred că, începând cu lunile noiembrie, când magazinele se aprovizionează pentru Crăciun , prețurile vor crește cu 20-25%. "'Sunt șanse ca în perioada următoare să fie o creștere de 15-20% la prețul cărnii de porc. Creșterea e posibil să iînceapă de prin noiembrie. Majoritatea producătorilor și importatorilor de carne din România vor avea nevoie de stocuri în decembrie", sustine Iulian Necula, importator de carne de porc, pentru TVR.

Sorin Minea, președintele Romalimenta și proprietarul Angst, susține că, momentan, nu există motive de creștere a prețului la carnea de porc. "Prețul ar putea crește dacă pesta porcină africană s-ar extinde în toată Europa și cererea ar depăși oferta sau în cazul în care se face scandal pe acest subiect", explică Minea pentru ECONOMICA.NET. Potrivit acestuia, crescătorii au interesul să crească prețul la poarta fermei justificând acest lucru cu pesta porcină.

Omul de afaceri susține că achiziționează carne din România, dar dacă nu se va mai putea acest lucru va aduce din import. "Eu am o regula. Cumpăr la cel mai bun preț, cea mai bună carne. Povestea cu patriotismul este frumoasă, dar nu are sens în afaceri. Cumpăr din România, dar dacă nu se va ma putea, voi aduce de afară. Oricum, noi producem 50% din necesar", 

Pentru comparație, tot din datele Comisiei Europene care se bazează pe informațiile transmise de statele membre, în lunile noiembrie și decembrie, România avea printre cele mai mici prețuri din UE, dar peste media Europeană. Spre exemplu, în noiembrie 2017, suta de kg de carcasă clasa E costa 146 de euro, dar în Germania 149 de euro, în timp ce în Spania prețul era de 129 de euro.

În momentul de față, pesta porcină africană evoluează în zece județe, existând 781 de focare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO