Situaţie rară – Energia electrică spot este gratuită sâmbătă seara în România

Preţul spot al energiei electrice tranzacționate azi pe piața de la București cu livrare sâmbătă seara, în ultimele două ore ale zilei este de 1 leu/MWh, potrivit datelor Operatorului Pieței.
Mihai Nicuţ - vin, 29 nov. 2019, 11:56
Situaţie rară - Energia electrică spot este gratuită sâmbătă seara în România

Volatilitate maximă pe piața spot de energie electrică (Piața pentru Ziua Următoare-PZU): dacă lunile trecute au fost momente când la București se întregistra cel mai mare preț din Europa, în ultimele două ore ale zilei de mâine, sâmbătă 29 noiembrie, prețul este de 1 leu (0,21 de euro)/MWh.

Deci sunt producători de energie electrică care au acceptat să cedeze practic gratuit electricitatea produsă. Cel mai probabil este vorba despre producători de energie eoliană, care probabil vor benefica de un vânt bun în ultima parte a zilei de vineri și își permit să vândă cu un leu (primesc însă certificate verzi) energia electrică, și pe fondul unui consum mai redus, specific unei nopți de week-end.

Potrivit unor surse din piață, prognoza indică o producție ridicată de energie având ca sursă vântul, de circa 2.300-2.400 MW, în acele momente.

Graficul zilei de sâmbătă arată ă scădere bruscă a prețurilor din PZU în ultima parte a zilei. Dacă până la ora 19.00, prețurile erau similare cu cele de pe piețele cu care piața spot de la noi este cuplată, Ungaria, Slovacia și  Cehia, de atunci ele s-au prăbușit: de la 51,9 euro la ora 19.00, până la 0,21 euro la ora 22. Nu s-a întâmplat la fel și pe celelalte piețe, așa cum puteți vedea în graficul de mai jos:

 

Ca atare, în ultima parte a zilei de sâmbătă, România exportă energie electrică la nivelul maxim disponibil al rețelei către Ungaria, 412 MW orari.

Situațiile de acest fel sunt destul de rare în România, mai rare decât cele de pe piețele occidentale, unde se ajunge uneori și la prețuri negative, deci producătorul plătește un consumator ca să-i preia energia, pentru că este mai avantajos așa decât să plătească dezechilibrele pe care le aduce rețelei prin generarea unei cantități suplimentare.

O situație aproape identică a fost înregistrată în data de 1 mai. Atunci, pe fondul unui vânt susținut,preţul energiei electrice a fost de 0,01 lei/MWh în fiecare dintre orele aferente intervalului 9 dimineaţa-5 seara.

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat luni planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Slovaciei, ce cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro, un procent de 43% din această......
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea Rusiei
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea ...
Uniunea Europeană a adăugat luni opt membri ai juntei militare aflate la putere în Myanmar şi patru societăţi care ...
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea de noi sancţiuni împotriva ...
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în aprilie 2021, au totalizat 25,16 milioane de lei, suma medie pe beneficiar ...