România are, de o lună, cele mai mari preţuri spot la electricitate din Europa, aproape zi de zi

În ultima lună, perioada 12 august-12 septembrie, prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața de la București a fost, aproape în fiecare zi, cel mai mare raportat la toate prețurile de la bursele din Europa, potrivit datelor publice disponibile pe platforma OPCOM-operatorul pieței de electricitate și gaze.
Mihai Nicuţ - Dum, 15 sept. 2019, 09:51
România are, de o lună, cele mai mari preţuri spot la electricitate din Europa, aproape zi de zi

Piața spot de la Bucureşti (piaţa pentru ziua următoare-PZU), este marcată cu maroniu deschis pe grafic

După cum se poate vedea în acest grafic, prețul spot de la București, a fost, în doar două zile din intervalul de referință sub cel a pieței din Italia, și atunci marginal. În rest, prețul spot din România a fost peste cel a tuturor piețelor din regiune. Și, după cum se observă, au fost situații când, cu un preț de închidere de peste 100 de euro/MWh, piața de la București a fost de peste două ori mai scumpă decât cele din Franța sau Germania, ca să nu mai vorbim de piața scandinavă.

Piața spot din România este cuplată, prin preț, cu cele din Ungaria, Slovacia și Cehia.

Care sunt cauzele situației. Prima ar fi că România de ceva vreme nu își mai poate asigura necesarul de electricitate din surse interne, în vârf de consum, astfel că se recurge la importuri. În acest an, după o lungă perioadă, România ar putea fi importator net de energie electrică, la nivelul celor 12 luni.
Situația este inedită, mai ales că este vorba despre o lună de vară, când, chiar și cu creșterea cantităților de energie pentru răcire, nu se ajunge la vârfuri de consum de 9.000-10.000 MW, praguri până la care, în general producția internă de energie asigura consumul. Iar asta spune foarte mult despre cum a ajund România în imposibilitatea de a-și asigura propriul consum de energie, apelând la importuri.

Pe de altă parte, chiar dacă ar mai exista disponibilitate, este posibil ca prețurile de la noi să fie mai mari decât cele ale energiei aduse din sau prin rețeaua ungară, singura dintre cele patru cu care piața spot românească (PZU) este cuplată și cu care are capacitate fizică de interconexiune.

În plus, ar putea fi vorba și despre comportamentul unor furnizori care, în unele momente, trebuie să intre la cumpărare pe piața spot pentru că nu aveau contractată energia din timp, pe contracte la termen, pentru clienții lor. Iar dacă sunt ordine de cumpărare pentru cantități mari, este evident că prețurile cresc.

Dimensiunea pieței spot este apreciabilă în România, iar unii actori din piață consideră că este prea mare. Potrivit datelor OPCOM, în luna august, tranzacțiile de pe PZU au reprezentat 40% din consmul national de electricitate, adică 1,87 TWh de energie electrică. Prețul mediu de închidere al pieței a fost de 60,19 euro /MWh, în creștere (în euro) cu 15% față de august în 2018.
În lei, prețul mediu ponderat a fost de 297,7 euro/MWh.

Prețul spot nu este cel plătit de consumatori în totalitate, dar el este relevant și pentru ei, în măsura în care furnizorii cumpără energie și de pe această piață pentru a o livra consumatorilor lor, alături de cantitățile contractate de pe piețele la termen.

Te-ar mai putea interesa și
Anul extraordinar al eolienelor dă speranţe Uniunii Europene că va putea să atingă obiectivele de mediu – WindEurope
Anul extraordinar al eolienelor dă speranţe Uniunii Europene că va putea să atingă obiectivele de mediu – WindEurope
Un an record pentru construirea de noi parcuri eoliene şi redresarea investiţiilor în sector au creat speranţe că UE îşi va putea îndeplini obiectivele de mediu, arată datele publicate......
Profitul Turbomecanica a scăzut cu aproape 12% în 2023
Profitul Turbomecanica a scăzut cu aproape 12% în 2023
Turbomecanica a încheiat anul 2023 cu un profit net de 10,744 milioane lei, în scădere cu 11,86% comparativ cu cel obţinut ...
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
La un an de la lansarea în România, platforma de streaming video SkyShowtime scumpește abonamentele și lansează un plan ...
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, a raportat pentru 2023 un profit record de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde ...