Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț

Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel mai mic preț, deci va prelua potențialii clienți abandonați de furnizorii concurențiali și  în luna decembrie.
Mihai Nicuţ - Dum, 05 dec. 2021, 18:21
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț

Cu o valoare de 693 de lei/MWh, sau 723 de lei/MWh cu tariful de distribuție inclus, Engie este furnizorul de ultimă instanță (FUI) care are cel mai mic preț în luna decembrie, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Prețul propus de Engie este mai mic decât al tuturor ceilalți cinci FUI de gaze, respectiv Electrica Furnizare, Cis Gaz, Premier Energy, CEZ Vânzare și Tinmar Energy. Iată prețurile cu care a venit fiecare furnizor:

 

Așadar, Engie va prelua potențialii clienți care ar putea rămâne fără furnizor în luna decembrie, potrivit reglementării ANRE:

“În conformitate cu prevederile art. 36 alin. (1) din Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 173/2020, stabilirea de către ANRE a FUI care va prelua clienții finali în cazul apariției unei situații în care aceștia nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale se face pe baza criteriului „costul cel mai mic“, prin compararea valorilor cumulate ale componentelor CU_ach-FUI, CU_fz-FUI şi CU_tr-FUI stabilite și publicate pe paginile proprii de internet de către FUI desemnați”.

Engie a anunțat că nu mai vrea să fie FUI, ANRE o obligă

Pusă în situația de a prelua în regim de FUI clienții abandonați de alți furnizori, Engie a anunțat luna trecută că dorește să renunțe la acest statut. După ce a preluat 20.000 de clienți în doar două săptămâni, “Engie Romania S.A. a notificat ANRE cu privire la renunțarea statutului de furnizor de ultimă instanță începând cu data de 15.12.2021. Decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor gazelor naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze”.

Ulterior numărul de clienți preluați în regim de ultimă instanță de Engie s-a dublat, pe măsură ce alți furnizori au renunțat la business.

Prețul de FUI al Engie cu care a preluat clienții în noiembrie a fost de 643 de lei. Prețul de FUI al Engie cu care a preluat clienții în noiembrie a fost de 643 de lei. 50.000 de clienți au rămas fără furnizor și au fost preluați, iar oficialii ANRE au anunțat că ar urma alți 30.000, ai căror furnizori ar putea să renunțe la furnizare.

Luna trecută, autoritatea a elaborat un nou ordin, prin care modifică activitatea FUI. Acum sunt șase astfel de furnizori: Engie, Electrica, Premier Energy, Cis Gaz, CEZ și Tinmar, care au dorit acest lucru. Engie a anunțat oficial că vreă să renunțe, neoficial știm că vor să facă același lucru și CEZ și Cis Gaz, din aceleași motive. În fața acestei situații, ANRE a intervenit, de teamă că vor rămâne clienți abandonați de furnizorii mici, dar pe care niciun furnizor mare nu îi vrea. “Au fost modificate condiţiile în care un furnizor poate renunţa la statutul de FUI, respectiv doar în situaţia în care lista FUI desemnaţi conţine cel puțin cinci furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali este de minimum 70%”, se arată în nota de fundamentare al ordinului aflat încă în dezbatere publică la momentul redactării acestui text.

Asta înseamnă că un FUI poate renunța la acest statut doar dacă există cel puțini alți cinci care, cumulat, au 70% din toți clienții casnici de pe piață. Engie este de departe cel mai mare furnizor, iar fără el nu se poate atinge nivelul de 70%. Deci, prin acest ordin, ANRE le-a transmis de fapt celor de la Engie că nu pot renunța, în condițiile actuale, la statutul de FUI și îi obligă să continue furnizarea. Ba chiar în condiții și mai drastice.

ANRE a instituit și obligația ca un FUI să țină clientul pe care l-a preluat obligatoriu timp de cel puțin 12 luni în portofoliul său. Înainte, FUI era obligat să mențină furnizarea de gaze pentru un client preluat timp de trei luni. De asemenea, același regulament obligă FUI ca, timp de cel puțin trei luni de când a fost obligat să preia un client de la un furnizor care a murit, să nu îi crească prețul – acum este oricum plafonat prin lege. Doar în cazul în care prețul din piață scade, FUI poate modifica prețul în aceste trei luni.

Prețul de FUI este plafonat

Chiar dacă prețul de FUI al Engie este de 723 de lei/MWh (cu tot cu tariful de distribuție inclus) potențialii clienți preluați în această lună nu vor plăti acest preț. Potrivit legislației de protecție a consumatorilor recent adoptată de Parlament, prețul final al gazelor este plafonat la 370 de lei/MWh, cu tot cu tarife și taxe. Așadar, până la finalul lui martie 2022, clienții preluați de Engie în calitate de FUI vor plăti cel mult acel preț, 370 de lei/MWh. Diferența între acest preț și cel de peste 700 de lei este suportată initial de furnizor, urmând ca el să își recupereze banii de la Guvern.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...