Prețurile de producție a energiei termice avizate de ANRE cresc cu până la 96% în toată țara. În București, creșterea e de 86%. Dacă Nicușor Dan nu crește subvenția, populația va plăti cu 80% în plus

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat noile prețuri de producție a energiei termice produse în centralele care livrează sistemelor de distribuție centralizată din orașe. Prețurile sunt mult mai mari față de cele de acum un an.
Mihai Nicuţ - joi, 28 oct. 2021, 13:01
Prețurile de producție a energiei termice avizate de ANRE cresc cu până la 96% în toată țara. În București, creșterea e de 86%. Dacă Nicușor Dan nu crește subvenția, populația va plăti cu 80% în plus

Creșterile de preț ale energiei termice sunt de până la 96% față de anul trecut, situație întâlnită la Bârlad. Prețuri de producție a energiei termice cu peste 90% mai mari sunt în Botoșani, Oradea și Arad, iar creșteri de preț de peste 80% sunt în mai multe orașe ale țării, inclusiv în București. Noile prețuri și majorările, în tabelul de mai jos:

Ce înseamnă aceste prețuri

Prețurile de mai sus sunt doar cele de producție a energiei termice, iar creșterea lor este generată de prețurile la gaze și de creșterea certificatelor de carbon, pe care aceste centrale trebuie să le cumpere, și ele sunt fără TVA.

“Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice”, arată ANRE.

La aceste prețuri de producție (la gardul centralei, cum se spune colocvial) se adaugă tariful de distribuție/furnizare pe care îl percepe societatea locală care distribuie apa fierbinte produsă de centrale până în punctele termice din orașe și, mai apoi, până în caloriferele oamenilor.

Populația racordată la sistemul centralizat plătește însă prețurile locale, decise de fiecare primărie. Municipalitatea poate fixa un preț local “întreg”, compus din suma celor două componente de mai sus, sau poate acorda subvenții de la bugetul local, pentru ca prețul final plătit de populație să scadă.

Situația Bucureștiului

După cum se poate vedea, prețul aprobat de ANRE pentru cele patru centrale ale Electrocentrale București (Elcen), este de 329 de lei MWh (1 MWh are circa 0,86 GCal) și este cu 86% mai mare decât cel de anul trecut. Pentru celelalte centrale mai mici din București, care acum nu produc, pentru că nu și-au primit banii în trecut pe ce au livrat, CET Grivița și Vest Energo, creșterile de preț sunt similare: 86-87 %.

În București, prețul energiei termice este putermic subvenționat. „Preţul de producţie plus transport până la scara de bloc este 490 de lei (Gigacaloria – n.red.), bucureştenii plătesc 164 de lei şi restul sunt plătiţi de Primărie”, a spus acum câteva zile primarul Nicușor Dan.

Acest preț total era înainte de creșterea prețului de producție de mai sus. Întrebarea care se pune este: va subvenționa Primăria Capitalei în continuare, și, mai ales, la ce nivel: subvenția din trecut sau o subvenție mai mare, pentru ca acest preț plătit de populație să nu crească în acest an?

Nicușor Dan le-a transmis zilele trecute bucureștenilor “să aibă răbdare”: „Primăria va subvenționa în continuare gigacaloria, al doilea mesaj – o să fie puțin mai bine ca iarna precedentă, pentru că s-au făcut reparații, și al treilea mesaj – să aibă răbdare pe termen lung, o să rezolvăm problema asta”

Să facem câteva calcule. Prețul de producție al energiei termice crește așadar cu 153 de lei/MWh. Sau cu 131 de lei/Gcal. Dacă Primăria nu acordă o subvenție suplimentară pentru a compensa integral această creștere, populația va plăti 295 de lei Gcal, deci cu circa 80% în plus, doar din această cauză.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...