1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Prețul mielului în criza Covid-19, "Parcă nici nu vine Paștele": Se vinde și cu 8,5 lei pe kilogram în viu

În unele zone ale țării, prețul cărnii de miel în viu la poarta fermei a scăzut cu până la 15% față de anul trecut. Kilogramul pornește de la 8,5 lei, dar la raft va ajunge mult mai scump, anunță unii crescători de ovine. În alte zone însă prețul la crescător este mai mare decât anul trecut. În carcasă, prețul mediu anunțat de statistica Comisiei Europene este de aproximativ 24,5 lei. UPDATE: Fermierii zic că nu vând sub 15 lei în viu nici în ruptul capului. 

09 apr, 2020 | ECONOMICA.net

"Parcă nici nu vine Paștele", spune Nicolae Cioranu, președintele al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis referindu-se la mișcările de miei către punctele de vânzare. În exploatația lui din județul Arad crește 1.200 de capete de oi mature pe care nu le va vinde în această perioadă. Și-a construit business-ul evitând să vândă miei în perioada sărbătorilor pascale, dar spune că mulți dintre colegii lui sunt obligați să își dea marfa acum la un preț mic. În piețe, prețul s-ar putea să fie mult mai mare însă, pentru că "samsarii își fac treaba lor".

"Pentru Paștele catolic vânzările ar trebui să începă de mâine, poimâine, iar pentru Paștele ortodox de marți, miercuri. Tăierile au fost făcute deja. Până acum lucrurile au mers foarte bine, dar acum ne-am prăbușit. Tocmai am ieșit din iarnă și fermierii sunt obligați să își plătească furnizorii, să cumpere furaje, să plătească avansul pentru pășuni. Trebuie să vândă chiar dacă prețul a ajuns (în viu la poarta fermei n.red) la 8,5-10 lei kilogramul. Anul trecut de Paști prețul era de 10-12 lei kilogramul", explică crescătorul de animale potrivit căruia, o mare problemă, este cu exportul.

Prețul mielului tăiat-între 25 și 30 de lei kilogramul

Pe de altă parte însă, Asociaţia Profesională a Ciobanilor (APC), care are peste 3.000 de membri, susține că anul acesta prețul este mult mai bun decât anul trecut.

"Preţul la carnea de miel, comparativ cu anul trecut, a fost mai bun, pentru noi. Deranjant este faptul că aceia care cumpără angro şi vor să dea la export vor cu 9-10 lei/kilogram în viu, iar în urmă cu 2-3 săptămâni au luat cu 12-15 lei kilogramul în viu, şi nu înţelegem de ce. Într-adevăr, anul trecut pe vremea asta, mielul ajunsese de râs, la 7 lei pe kilogram în viu. A fost un dezastru. În privinţa mielului tăiat, estimăm că preţul cărnii va fi între 25 şi cel mult 30 de lei/kilogram în acest an. Este mai mare decât anul trecut, pe vremea asta, când am dat cu 18 - 22 de lei maximum, pe kilogram. În supermarketuri, unde intră doar miei sacrificaţi în abatoare se dă numai 21 de lei pe kilogram, şi nici aici nu înţeleg de ce, pentru că am văzut la vânzare şi cu 35 de lei kilogramul. Îl iei din import şi pui un preţ de 35 de lei/kilogram şi de la ai tăi, din ţară, impui un barem de 21 de lei. Mi se pare ceva anormal", a explicat pentru Agerpres  Dan Petrescu, președintele APC.

Date despre prețul mielului are și Comisia Europeană care indică pentru România, în săptămâna începănd cu 30 martie, o medie la poarta fermei de 514,9 euro carcasa de 100 de kilograme (aproximativ 24,5 lei kilogramul). Este al doilea cel mai mic preț dintre statele membre care au raportări, după Letonia unde costul pentru carcasa de 100 de kilograme este de 368,7 euro. Media europeană este de 562,3 euro suta de kilograme. În 2019, prețul mediu al mielului a fost de 442,59 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 30,9% mai mare decât în 2018.

Mieii se vând și online

Din datele ARC, sunt fermieri în asociaţie care vând mieii şi online, iar unii chiar pot să-i transporte acasă la cumpărători în condiţii optime. "Se pot face achiziţii de miei şi online. Eu trimit din ferma mea la Bucureşti, se face coadă online, îi tăiem, îi împachetăm frumos în cutii de carton, îi punem în maşină cu frig şi îi ducem acasă la om, care decontează transportul. Dar pentru bucureşteni se poate face acest lucru din zone mult mai apropiate, pentru că sunt atâtea turme de oi în jurul Bucureştiului şi sunt mulţi care vor să-i primească direct acasă. Şi o firmă de curierat a pus la dispoziţie maşini cu frig şi duc miei în toată ţara. Noi la asociaţie am făcut public online acest lucru, astfel încât toţi fermierii din asociaţie care vor să distribuie, să facă acest lucru, fie ei, fie cu firme care se ocupă. Preţul de transport nu este mare, cred că se pune undeva la 1 leu în plus pe kilogram", a explicat preşedintele APC, pentru Agerpres.

Probleme cu sacrificarea

Conform unei decizii anunțată în data de 25 martie, ANSVSA a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine, care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar sau de un centru de sacrificare amenajat temporar de către primării/prefecturi, de a sacrifica mieii în fermă/exploataţie în anumite condiţii. Președintele Romavis spune însă că măsura a fost luată prea tardiv, iar ARC solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme, dar cu respectarea regulilor generale de igienă şi a condiţiilor de protecţie care se impun din cauza infecţiei cu noul coronavirus. "Asociaţia pe care o conduc a cerut autorităţilor să tăiem mieii în fermă în acest an. Informaţiile transmise de ANSVSA pe 25 martie spun că fermierii, ciobanii, trebuie să ia autorizare de la Direcţiile sanitare-veterinare pentru acest lucru, dar în prezent ei nu au timp să mai facă acest lucru. Ce facem acum, îi punem pe toţi fermierii pe drumuri ca să meargă să ceară autorizare de la DSVSA? Consider că ar trebui să se dea liber în săptămâna pascală, aşa cum a fost în toţi anii, începând de luni, după Florii, şi până în sâmbăta Paştelui, să fie liber să se sacrifice în ferme. Oamenii pot să vină să cumpere direct din fermă, civilizat, nu ne aglomerăm, cumpără şi pleacă. Dacă ajungem în pieţe consider că se va aglomera şi mai mult în această perioadă. De aceea, susţin că ar fi cel mai bine să se dea acea derogare, să tăiem în ferme, cu respectarea condiţiilor care ni se impun, să avem apă curentă, spaţiu amenajat etc. Acum cred că nu ar trebui să avem nici condiţii prea stricte pentru că mielul nu e porc", a mai declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC), Dan Petrescu.

Vânzările intracomunitare s-au prăbușit

Mare parte din carnea de miel și oaie din România ajunge fie în statele membre fie în țările arabe, necesarul intern fiind mult mai mic decât capacitatea de producție. Anul acesta, exporturile sunt însă mult îngreunate din cauza pandemiei de coronavirus. 

"Din informațiile pe care le-am primit de la exportatori, se va putea vinde în spațiul intracomunitar doar aproximativ 5% din ce se vinde în mod obișnuit. Din estimările mele, anual, România trimite în UE aproximativ 2 milioane de capete", mai spune președintele Romavis.

La rândul său, președintele ARC susține că la export (intracomunitar și în afara spațiului UE n.red) se livrează în jur de 4 milioane de miei, în timp ce pe piaţa internă se sacrifică circa două milioane şi ceva de capete. "Poate acum cu boala asta românul o să vadă că e mai bună decât orice şi va începe să consume carne de oaie. Este singurul animal, oaia, la care avem surplus de carne în ţară", a subliniat fermierul. El estimează un efectiv total de ovine de 7 milioane de capete.

UPDATE Reacția fermierilor: nu dăm sub 15 lei kilogramul în viu

Un fermier din Brașov, Cincu, a contactat ECONOMICA.NET si a zis că nu va vinde sub nicio formă cu sub 15 lei pe kilogramul în viu. "Sunt Ioan Suciu, am acum 600 de miei în ferma din Cincu, Brașov, și vă zic că nu o să vindem sub 15 lei kilogramul în viu. Veți vedea că nici alți colegi n-o vor face", ne-a spus fermierul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO