Preţul petrolului s-a prăbuşit până la 32 de dolari/baril, un nou minim al ultimilor 11 ani

Preţul petrolului a scăzut până la 32,16 dolari pe baril (-6%) în această dimineaţă. Ieri, preţul barilului a coborât cu 6% până la 34,23 de dolari/baril.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 05:40
Preţul petrolului s-a prăbuşit până la 32 de dolari/baril, un nou minim al ultimilor 11 ani

Prăbuşirea de joi a fost determinată în principal de percepţia investitorilor privind înrăutăţirea perspectivelor economice ale Chinei, cel mai mare consumator de materii prime din lume, unde bursele au fost suspendate de la tranzacţionare în două rânduri în această săptămână, după scăderi fulgerătoare cu peste 7% care au declanşat mecanismele de siguranţă.

Banca centrală a Chinei a redus banda de tranzacţionare pentru yuan până la cel mai redus nivel din martie 2011.

Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran sunt interpretate de o parte a pieţei drept un semnal că nu va exista prea curând consens în rândul marilor producători de petrol privind acţiuni concertate pentru reducerea producţiei.

Producţia mondială de petrol depăşeşte deja semnificativ cererea şi a dat naştere unui război al preţurilor, fiecare exportator important încercând să-şi conserve sau sporească cota de piaţă.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la nivel global, a scăzut azi cu până la 6%, atingând 32,16 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 2004, potrivit datelor Bloomberg. În jurul orei 11 (ora României), barilul Brent se tranzacţionează la aproximativ 33 de dolari pe baril.

Preţul petrolului WTI, de referinţă în Statele Unite, s-a prăbuşit joi cu 5,5%, atingând un minim de 32,1 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.

Petrolul s-a ieftinit constant începând din iunie 2014, când un baril se tranzacţiona la peste 115 dolari, în principal ca urmare a dezvoltării rapide a extracţiei de şist din Statele Unite în paralel cu o evoluţie anemică a cererii pe marile pieţe emergente şi în Europa.

Prăbuşirea preţurilor i-a determinat pe unii producători să crească producţia pentru a-şi conserva cota de piaţă şi a evita o scădere prea abruptă a veniturilor.

În 2016 este aşteptată revenirea pe piaţă a Iranului, odată ce sancţiunile economice impuse de SUA şi aliaţii săi în ultimii ani vor fi ridicate.

Între timp, stocurile de petrol şi carburanţi din Statele Unite au ajuns la maxime istorice. SUA nu mai importă petrol şi gaze naturale, iar Washingtonul a ridicat interdicţia privind exporturile de crud pentru prima dată în ultimele patru decenii.

Analiştii marilor bănci de investiţii, inclusiv Citigroup şi UBS, anticipează că preţul petrolului se va apropia de 30 de dolari pe baril în următoarele luni, potrivit Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa tergiversează o comandă uriaşă de vaccinuri a UE. Achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze Pfizer împotriva COVID-19 ar putea fi compromisă
Franţa tergiversează o comandă uriaşă de vaccinuri a UE. Achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze Pfizer împotriva COVID-19 ...
Franţa tergiversează o comandă a Uniunii Europene pentru achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la Pfizer/BioNTech preconizată pentru următorii doi ani, a......
Maratonul vaccinării anti-COVID de la Bucureşti începe vineri
Maratonul vaccinării anti-COVID de la Bucureşti începe vineri
Maratonul vaccinării anti-COVID care se va desfăşura la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională din Bucureşti şi ...
SUA şi NATO văd în continuare o prezenţă semnificativă a trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
SUA şi NATO văd în continuare o prezenţă semnificativă a trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina rămâne semnificativă, conform evaluărilor SUA şi ale NATO, a declarat ...
Fondurile de pensii facultative, în creştere cu 30,37%.  Activele ajung la peste 3,1 miliarde de lei
Fondurile de pensii facultative, în creştere cu 30,37%. Activele ajung la peste 3,1 miliarde de lei
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 3,1 miliarde de lei, la 31 martie 2021, în creştere cu ...