1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 36 º

Companii

Preţul petrolului rămâne sub 40 de dolari pe baril

Preţul petrolului s-a menţinut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri sub 40 de dolari pe baril, aproape de minimele ultimilor şapte ani, după ce Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că excesul de petrol cu care a fost inundată piaţa se va accentua, cel mai probabil, în 2016.

11 dec, 2015 | ECONOMICA.net
(update 11 dec, 2015 13:15) Petrolul a coborât vineri sub 39 de dolari pe baril
Preţul petrolului Brent a coborât, vineri, pentru scurtă vreme, sub 39 de dolari pe baril. Potrivit cotaţiilor Bloomberg, minimul zilei, înregistrat până la ora transmiterii acestui update, a fost de 38,96 dolari pe baril.
Cotaţia WTI, de referinţă pe piaţa americană, se îndreaptă spre 36 de dolari pe baril.

Producătorii din Orientul Mijlociu continuă să crească producţia deşi piaţa este inundată cu petrol ieftin, iar analiştii cred că perspectiva cotaţiilor barilului în 2016 este slabă.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la nivel global, a scăzut vineri cu 48 de cenţi, la 39,25 dolari pe baril, transmite Reuters.

Cotaţia WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a coborât vineri la 36,52 dolari pe baril, foarte aproape de minimul atins joi, de 36,38 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din februarie 2009.

Anaiştii estimează că primul trimestru al anului viitor va aduce noi scăderi semnificative, deoarece apare trecerea de la o perioadă cu cerere mai ridicată la una cu cerere redusă, iar unele voci nu exclud din calcul posibilitatea unui baril de 20 de dolari.

Într-o piaţă oricum inundată cu petrol, anul 2016 va aduce volume suplimentare de la Iran, care va scăpa cel mai probabil de embargoul impus de SUA şi aliaţii săi pentru a descuraja programul nuclear al Teheranului. Şi Irakul a crescut masiv producţia în acest an, pe măsură ce zăcămintele petrolifere masive din sudul ţării au fost dezvoltate de companii străine.

Între timp, cererea merge în jos, pe fondul încetinirii creşterii economice a Chinei şi revenirii lente şi anevoioase a economiei europene.

Strategia OPEC de a-şi conserva cota de piaţă prin ieftinirea petrolului pare să dea roade. În timp ce producţia cartelului creşte, cantităţile pompate de producătorii non-OPEC vor scădea anul viitor cu 380.000 barili pe zi. Aproximativ jumătate din scădere vine de la producătorii din SUA, unde investiţiile masive în extracţia de şist au nevoie de un baril mai scump pentru a fi profitabile.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO