Preţul acţiunilor Transgaz pentru investitorii instituţionali, stabilit în funcţie de subscrieri

Preţul acţiunilor Transgaz pe care statul vrea să le vândă către investitorii instituţionali va fi stabilit dacă subscrierile trec de 150% pe această tranşă, potrivit unui memorandum privind termenii şi condiţiile operaţiunnii întocmit de Ministerul Economiei şi aprobat de Guvern.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 15:34
Preţul acţiunilor Transgaz pentru investitorii instituţionali, stabilit în funcţie de subscrieri

„Conform memorandumului, cifra reprezentând nivelul de subscriere la care se stabileşte preţul ofertei pentru tranşa investitorilor instituţionali este de 150%”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a menţionat că perioada de derulare a ofertei, prin care se urmăreşte vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz, nu a fost încă stabilită.

În cazul ofertei Transelectrica (TEL), singura încheiată cu succes dintre cele două derulate în ultimii cinci ani la o companie de stat, a fost utilizat un mecanism în care preţul a fost stabilit la nivelul unde volumul de acţiuni subscrise acoperea integral pachetul scos la vânzare. Oferta de la Transelectrica s-a derulat în luna martie şi statul a încasat 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro) pentru 15% din titlurile companiei .

Statul a încercat în luna iulie a anului trecut să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), însă oferta a eşuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operaţiunea putea fi încheiată cu succes.

Statul s-a angajat faţă de FMI să vândă pe bursă participaţii la unele companii, printre care şi un pachet de 15% din acţiunile Transgaz, Nuclerelectrica (10%) şi Hidroelectrica (10%).

Prospectul ofertei Transgaz este deja pe masa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) spre analizare. Lansarea procedurilor pentru vânzarea a 15% din Transgaz era una dintre condiţiile pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI. Evaluarea a fost aprobată la finele lunii septembrie.

Oferta este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, Wood&Company Financial Services şi BT Securities.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti din 2008, în urma unei oferte derulate la finele lui 2007.

Statul deţine 73,51% din acţiunile companiei. În acţionariatul Transgaz se regăseşte şi Fondul Proprietatea, care deţine 14,98% din titluri, iar restul de 11,5% din acţiuni sunt în portofoliile investitorilor de la bursă.

La finalul şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile Transgaz erau la 185,6 lei, preţ în stagnare faţă de marţi. La această cotaţie compania are o capitalizare de 2,18 miliarde lei (479 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Zitec lansează Modulul de Plăți Online în aplicația Regista, pentru plata amenzilor și taxelor locale
Zitec lansează Modulul de Plăți Online în aplicația Regista, pentru plata amenzilor și taxelor locale
Compania de IT și digital marketing Zitec lansează modulul de Plăți Online, cu ajutorul căruia primăriile pot încasa ...
Majoritatea angajaţilor unităţilor sanitare publice şi private vor fi primiţi la muncă doar dacă prezintă certificate Covid-19. În caz contrar, angajatorul e pasibil de amendă de până la 100.000 de lei – proiect iniţiat de Cîţu, Cseke Attila şi Lucian Bode
Majoritatea angajaţilor unităţilor sanitare publice şi private vor fi primiţi la muncă doar dacă prezintă certificate ...
Accesul salariaţilor din unităţile sanitare de stat şi private la locul de muncă va fi condiţionat de prezentarea certificatului ...
Linie de tramvai între Cora Pantelimon și fabrica Tuborg de pe Centura Capitalei – consilier sector 2
Linie de tramvai între Cora Pantelimon și fabrica Tuborg de pe Centura Capitalei – consilier sector 2
Linia de tramvai de la Cora Pantelimon ar putea fi prelungită cu circa cinci kilometri către fabrica Tuborg de pe Centura ...