Preţul Alro Slatina are potenţial de creştere de 17%, spune SSIF Broker

Preţul ţintă al acţiunilor Alro Slatina, a şasea cea mai mare companie listată la Bursa din Bucureşti, este de 2,79 de lei / acţiune, potrivit estimării analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca, singura casă de brokeraj de asemenea listată. Diferenţa faţă de preţul din piaţă reprezintă un potenţial de creşteer de peste 17%, potrivit raportului primit de ECONOMICA.NET
Adrian N. Ionescu - mar, 22 mai 2012, 10:33
Preţul Alro Slatina are potenţial de creştere de 17%, spune SSIF Broker

SSIF Broker Cluj Napoca recomandă „menţinerea“ în portofolii a acţiunilor Alro Slatina (simbol bursier ALR), care se tranzacţionează în prezent, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la un preţ de 2,3 lei / acţiune.  Recomandarea este echivalentul „păstrării“, sau a termenului „hold“.

Alro Slatina (ALR) este cele mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exclusiv Rusia) şi este a 6-a cea mai valoroasă companie de la BVB, cu o capitalizare bursieră (nr. acţiuni x preţ / acţiune) de peste 1,64 miliarde de lei.

Înaintea ALR, în topul valorii se mai plasează doar Erste Bank (care se tranzacţionează mai ales la Viena, 25,8 miliarde de lei), OMV Petrom (19,5), Fondul Proprietatea (6,8), BRD (6,7), Transgaz (2,3) şi Banca Transilvania (1,77).

Alro nu este însă o acţiune foarte lichidă, pentru că majoritatea titlurilor sunt în  posesia grupului Vimetco, controlat de magnatul rus Vitali Maşiţki. Vimetco deţine împreună cu filiala sa română Conef, peste 84 % din acţiunile Alro, 10% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea şi nici 6% nu  sunt în piaţă.

Vimetco a intenţionat, la un moment dat anul trecut să vândă prin ofertă publică o parte din acţiunile ALR, dar s-a răzgândit, trecând, probabil peste impasul unei eventuale crize de lichidităţi.

Activitatea ALR este influenţată în principal de evoluţia cotaţiilor internaţionale la aluminiu şi a preţului la energie. În ultimii ani ALR a investit pentru retehnologizare, eficientizare (în sensul creşterii valorii adăugate“, remarcă raportul SSIF Broker.

Preţurile ţintă sunt estimări ale analiştilor privind cel mai probabil nivel de preţ al unei acţiuni în următoarele 12 luni de la data publicării.

Preţurile ţintă sunt estimate prin analiza performanţelor companiei respective în comparaţie cu altele similare de pe alte pieţe.

Analiştii dau astfel de recomandări şi în funcţie de coeficientul de risc atribuit unei anumite pieţe şi de diferenţa dintre preţul ţintă şi preţul din piaţă.

„În ce mă priveşte, în această perioadă nu recomand cumpărarea dacă potenţialul de creştere este inferior pragului de 20% faţă de preţul din piaţă, ci menţinerea, tocmai din cauza factorilor de risc de pe piaţa românească, care este vulnerabilă la evoluţiile externe“, a declarat analistul Andrei Rădulescu de la SSIF Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

Din aceleaşi motive, recomandările de cumpărare corespund  unui potenţial de creştere de 25%, iar cele „strong buy“, când potenţialul depăşeţte 45%. SSIF Broker dă recomadările de vânzare atunci când preţul ţintă este inferior celui din piaţă.

În cazul Alro, „într-un scenariu macro-financiar internaţional predominant nefavorabil preţurile (ALR, n.r) ar putea să scadă până la 1,68 lei, dar, pe de altă parte, dacă climatul macro-financiar internaţional se va ameliora, acţiunile ALR ar putea să crească până la 2,95 lei, cu etape intermediare la 2,67, la 2,79, respectiv la 2,84 lei/acţiune“, precizează analistul de la SSIF Broker Cluj.

Producătorul de aluminiu a raportat pentru primele trei luni din acest an un profit net de 49,36 milioane lei, cu 58,9% mai redus,decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul a fost obţinut din afaceri în scădere cu 9,6%, de 510 milioane lei.

Alro estimează afaceri în scădere cu 13% pentru acest an, potrivit unui articol din ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...