Prețul căldurii furnizate în municipiul Tulcea rămâne nemodificat. Consilierii nu au votat proiectul de scumpire propus de primar

Proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului căldurii furnizate în sistem centralizat nu a fost adoptat joi de consilierii locali tulceni, aşa încât preţul căldurii rămâne nemodificat pentru cei circa 7.000 de proprietari ai apartamentelor racordate la sistem.
AGERPRES - joi, 25 nov. 2021, 17:36
Prețul căldurii furnizate în municipiul Tulcea rămâne nemodificat. Consilierii nu au votat proiectul de scumpire propus de primar

Proiectul de majorare a preţului de la 265 de lei pe gigacalorie la 450 de lei urma să intre vineri în vigoare, preţul urmând să scadă apoi de la 1 ianuarie 2022, însă consilierii locali PSD, USR şi PER nu au votat pentru acesta.

„Dacă va fi aprobat acest nou tarif, vom ajunge într-o situaţie cu efecte contraproductive, pentru că foarte mulţi consumatori vor depune cereri de debranşare. Va creşte impactul asupra populaţiei cu probleme financiare. Sper să nu ne regăsim în situaţia din 2020, atunci când populaţia a fost nevoită să protesteze”, a fost explicată decizia reprezentanţilor PSD de către consilierul Andaluzia Luca, în timpul şedinţei legislativului local.

La finele reuniunii, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a declarat presei că neadoptarea proiectului privind majorarea preţului gigacaloriei va duce la pierderi „extraordinar de mari”.

„În mod obligatoriu, Energoterm va factura la acelaşi preţ, iar pierderile vor fi extraordinar de mari şi apoi nu vom putea plăti subvenţia care era inclusă în noul preţ. Acum, nu mai putem utiliza subvenţia şi Energoterm va factura la acelaşi preţ, noi vom subvenţiona cu procentul anterior (50%, n.red.), ceea ce va face că încasările să fie insuficiente pentru a se putea plăti gazul şi atunci acesta va fi sistat. Deja societatea era pe pierdere, pentru că neprimind avizul Autorităţii Naţionale în domeniul Reglementării în Energie (ANRE) a funcţionat aproape două luni cu preţul vechi. Toată situaţia aceasta înseamnă şi disponibilizări în rândul angajaţilor societăţii”, a afirmat primarul Ilie.

Situaţia va avea efecte şi la nivel politic, în opinia sa.

„Eu ştiam că suntem într-o alianţă cu USR şi PER, dar se pare că nu e aşa. Voi purta negocieri cu toate partidele şi voi vedea cine poate să înţeleagă această situaţie gravă în care am ajuns şi cine vrea să deţină o majoritate în Consiliu pentru a rezolva problema Energoterm. Eu, ca primar, mi-am făcut datoria. Probabil am nevoie de o nouă majoritate”, a mai spus primarul municipiului Tulcea.

Proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali viza majorarea preţului gigacaloriei furnizate în sistem centralizat de la 265 de lei, cât este în prezent, la 450 de lei, în perioada 25 noiembrie-31 decembrie 2021, şi la 397,06 lei pe gigacalorie, în perioada ianuarie-aprilie 2022, pe fondul scăderii cotei de TVA de la 19% la 5%.

Potrivit sursei, ANRE a aprobat miercuri noile tarife ale societăţii Energoterm SA din Tulcea, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din municipiu.

Municipiul Tulcea este una dintre localitățile care au primit bani de la Guvern pentru subvenționarea căldurii pe perioada iernii. Suma primită însă nu reprezintă decât o treime din ceea ce a cerut municipalitatea. Guvernul a acordat 12,9 milioane de lei municipiului Tulcea pentru încălzire, din cele 38 de milioane de lei solicitate.

„Am primit suma de 12,9 milioane de lei, iar reprezentanţii Guvernului au declarat în mass-media că în prima parte a anului viitor ne vor mai acorda bani pentru subvenţia la căldură. Ne dorim mult acest lucru, dar este greu de crezut că se va întâmpla”, a declarat pentru Agerpres în data de 20 noiembrie primarul Ştefan Ilie.

Citește și: Municipiul Tulcea a primit de la Guvern doar o treime din banii solicitați pentru subvenționarea căldurii

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...