Preţul carburanţilor a căzut sub pragul de 6 lei pe litru

Evoluţia cotaţiilor la produsele petroliere a condus la scăderea preţului carburanţilor, astfel că, la cele mai ieftine staţii, preţurile au căzut sub pragul de 6 lei.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 21:00
Preţul carburanţilor a căzut sub pragul de 6 lei pe litru

Cea mai ieftină benzinărie operată de OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, se află în oraşul Roman, potrivit datelor comunicate de companie la solicitarea ECONOMICA.NET. După ultimele ieftini, benzina cu cifră octanică 95 a ajuns la un preţ de 5,94 lei litrul. Motorina standard a ajuns să coste 5,99 lei pe litru.

Şi în Bucureşti, la cea mai ieftină staţie, benzina a coborât sub pragul de 6 lei pe litru. Astfel, la benzinăria Petrom de pe Şoseaua Alexandriei, cea mai convenabilă din Capitală, benzina costă 5,96 lei pe litru, dar motorina rămâne peste pragul de 6 lei, respectiv 6,08 lei pe litru.

Amintim că Petrom, la fel ca celelalte companii petroliere, mai are şi promoţii. Compania oferă o reducere de 7 bani pe litru pentru cei care alimentează în week-end cu benzină sau cu GPL, promoţia fiind valabilă până la sfârşitul anului, aşadar şoferii pot beneficia de preţuri şi mai mici la benzină.

În ultimele două săptămâni, OMV Petrom a ieftinit în mai multe rânduri carburanţii, reducerea totală de preţ fiind de 11 bani la benzină şi 7 bani la motorină. Companiile petroliere stabilesc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, de cursul de schimb, de nivelul fiscalităţii dar şi de condiţiile de pe piaţă. De data aceasta, cauza ieftinirilor a fost evoluţia descendentă a cotaţiilor la produsele petroliere de referinţă pentru zona noastră. Dacă şi cursul de schimb ar fi fost favorabil monedei naţionale, ieftinirile ar fi fost şi mai accentuate, dar leul s-a depreciat faţă de dolar, în ultima perioadă.

După introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, în primăvară, românii au ajuns să plătească preţuri peste media Uniunii Europene la carburanţi, mai ales pentru motorină. Pe de altă parte, şi preţul fără componenta de taxe este mare, din cauza cheltuielilor pe care le au companiile petroliere pentru upgrdarea rafinăriilor.

Atât Petrom, cât şi principalul său concurent, Rompetrol, au finalizat recent programe de modernizare a rafinăriilor proprii, Petrobrazi, respectiv, Petromidia.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...