Preţul de piaţă al Aerostar Bacău a depăşit prognozele. Neconvingător, spun analiştii

05 03. 2013
aerostar_www_aerostar_roimageswallpapersaerostar1_800_600_jpg_35406800

Jucătorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au crescut presiunea pe cumpărare, ca urmare a rezultatelor bune ale Aerostar Bacău (ARS) pe 2012: profit net de 15,1 milioane de lei, în creştere cu 30% faţă de 2011.

Preţul acţiunii ARS era de 1,64 lei / titlu, marţi la prânz, în creştere cu 3% faţă de închiderea de luni şi cu 1,8 % peste preţul ţintă stabilit de Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Totuşi, analistul nu se lasă convins de durabilitatea creşterii cotaţiilor peste preţul ţintă stabilit la începutul lunii noiembrie 2012, pentru următoarele 12 luni.

Recomandarea rămâne cea de „Păstrează“ acţiunile ARS.

„Piaţa a anticipat rezultatele bune ale Aerostar, dar indicatorii sectoriali ai industriei de profil europene sunt în decelerare, din cauza crizei. Aerostar depinde mult de comenzile străine. Deocamdată nu am motive să modific preţul ţintă la Aerostar Bacău (ARS)“, a  declarat , pentru ECONOMICA.NET, analistul senior  al Broker Cluj.

O eventuală creştere a preţului ţintă ar putea veni în mai, după rezultatele ARS pe Trimestrul I / 2013, dar o eventuală modificare a preţului ţintă pare improbabilă, dacă firma nu anunţă noi contracte cu parteneri străini, potrivit declaraţiilor lui Andrei Rădulescu.

„Este necesară şi de o amelioare a indicatorilor de gestiune (timpul mediu de încasare a creanţelor, cel de stocare şi cel de plată al datoriilor comerciale). Am efectuat analiza conform standardelor IFRS (internaţionale, n.r.) şi a rezultat o datorie pe termen mediu de 41,5 milioane de lei, care nu au fost relevate de standardele de contabilitatea românească (RAS)“, îşi motivează scepticismul analistul de la Broker Cluj.

Totodată, acţiunile ARS, au mai înregistrat maxime peste preţul ţintă, ajngând la 1,73 lei/titlu în 17 ianuarie, dar în februarie s-au stabilizat sub preţul ţintă.

Aerostar Bacău (ARS) depinde în proporţie de aproape 80% de exporturi. Producţia de  subansamble pentru Airbus este una din liniile de afacere. Dar chinezii vor reduce, însă, cererea de avioane europene, atunci când îşi vor produce propriile avioane comerciale, potrivit lui Andrei Rădulescu.

Acţionarii celei mai mari companii din industria aeronautică românească au aprobat deja o ţintă de  profit brut de peste 19 milioane de lei pe 2013, cu peste 11% peste cel obţinut anul trecut.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.