Preţul energiei electrice creşte cu 6% de la 1 ianuarie 2013

Tariful reglementat pentru energia electrică va creşte cu 6% de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1 iulie va mai avea loc o majorare cu 2%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 09:59
Preţul energiei electrice creşte cu 6% de la 1 ianuarie 2013

De asemenea, la factura finală se va adăuga o creştere de 8% reprezentând energia verde, cea ce va însemna doi lei în plus la factură, lunar.

În ceea ce priveşte preţul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizată la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va creşte cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie când acesta va urca cu două procente.

Potrivit unui raport ANRE, în 2013 trebuie stabilite investiţiile necesare în sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de către România, a implementării contorizării inteligente la 80% din consumatori până în 2020. În acest context, fiecare operator de distribuţie trebuie să deţină un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente şi efectele financiare asupra planurilor de investiţii.

De asemenea, România trebuie să dezvolte reţelele de distribuţie pentru a putea fi posibilă conectarea de capacităţi de regenerabile suficiente, astfel încât să poată să acopere cota de 38% din producţia de energie electrică până în 2020.

Obiectivele stabilite vizează şi reducerea consumului propriu tehnologic prin reţele până cel puţin la limita de 9% din energia intrată în conturul comercial de distribuţie, creşterea calităţii serviciului de distribuţie, evaluarea condiţiilor de conectare a micilor producători în resurse regenerabile şi în cogenerare, reevaluarea costurilor de exploatare în contextul investiţiilor menţionate pe noua perioadă de reglementare sau pentru o perioadă de până la 10 ani.

Totodată, potrivit unui ordin ANRE din 2010, începând cu aprilie 2013, ar trebui să intre în vigoare tarifele aferente activităţii de înmagazinare subterană ce urmează a fi desfăşurată de operatorii licenţiaţi SNGN Romgaz prin sucursala Ploieşti şi de SC DepoMureş SA, în al doilea an de reglementare, aprilie 2013 – martie 2014.

Conform sursei citate, în conformitate cu prevederile memorandumului aprobat de Guvern privind eliminarea preţurilor reglementate la consumatorii finali, în anul 2013, vor trebui parcurse etape ce vizează renunţarea totală la reglementarea tarifelor pentru consumatorii non-casnici până la sfârşitul anului, proces ce urmează a fi efectuat în patru etape şi creşterea cu 20% a procesului de achiziţie a energiei din piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici, proces ce urmează a fi efectuat în două etape.

Te-ar mai putea interesa și
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români (58%) consideră că reducerea consumului este cea mai la îndemână soluţie pentru a combate dificultăţile financiare generate de inflaţie, arată rezultatele unui studiu......
Zeci de nave maritime aşteaptă să intre pe canalul Sulina. Unele ambarcaţiuni aşteaptă aproape două săptămâni
Zeci de nave maritime aşteaptă să intre pe canalul Sulina. Unele ambarcaţiuni aşteaptă aproape două săptămâni
Zeci de nave aşteaptă în Marea Neagră să intre pe canalul Sulina, din cauza capacităţii insuficiente de operare din ...
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi
Carburanții auto s-au scumpit din nou astăzi, doar benzina, după precedenta scumpire de săptămâna trecută. Prețul ...
Coreea de Nord: Numărul persoanelor cu ”febră” a ajuns la circa 3 milioane
Coreea de Nord: Numărul persoanelor cu ”febră” a ajuns la circa 3 milioane
Autorităţile din Coreea de Nord au raportat marţi un număr total de circa 3 milioane de persoane cu "febră", confirmând ...