Preţul energiei electrice livrate de centralele în cogenerare va scădea cu aproape 20% anul viitor

Preţul energiei electrice produse de centralele în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de bonusuri de sprijin va scădea cu 19,57% anul viitor, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 13:22
Preţul energiei electrice livrate de centralele în cogenerare va scădea cu aproape 20% anul viitor

Astfel, preţul de referinţă al energiei produse de centralele în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) de înaltă eficienţă care primesc bonusuri de sprijin va fi de 152,01 lei pe MWh în 2014, faţă de nivelul de 189 de lei din acest an.

Totodată, pentru energia livrată în regim reglementat pe timpul zilei, preţul scade de la 216 lei pe MWh în acest an la 177 lei în 2014. În orele de noapte, preţul va ajunge de la 135 de lei/MWh în acest an, la 104,73 lei anul viitor.

În ceea ce priveşte unităţile nedispecerizabile, preţul reglementat va scădea de la 189 de lei la 152,91 lei pe MWh.

La începutul acestei luni, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), declara pentru AGERPRES că a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficienţă de la 1 ianuarie şi cu 35% de la 1 iunie 2014.

‘ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficienţă. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri şi de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toţi producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei’, a spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micşorarea cu 0,5% a facturii finale într-o primă fază, urmând ca, de la 1 iunie, factura să se reducă cu alte 2-3% în urma acestei măsuri.

‘Nu este nevoie să notificăm Comisia Europeană pentru a lua această măsură, întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creşterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislaţia actuală va fi modificată’, a completat şeful ANRE.

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost introdusă la 1 aprilie 2011 şi este în prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este plătită de toţi consumatorii de energie şi este evidenţiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obţinuţi sunt primiţi drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) care au o eficienţă de peste 70% a instalaţiilor, pentru a stimula investiţiile în modernizarea echipamentelor.

În luna aprilie, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituţia pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcţie de costurile de producţie ale fiecărei centrale.

‘Vom analiza în ce situaţii este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimţite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă’, a spus vicepreşedintele ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...