Record: Preţul energiei electrice pe bursă a ajuns la 100 de euro/MWh, luni dimineaţa

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM a ajuns la 449 de lei (100 de euro) pe MWh luni dimineaţa între orele 9:00 şi 10:00, nivelul fiind egal cu cel de pe bursele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM.
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 09:41
Record: Preţul energiei electrice pe bursă a ajuns la 100 de euro/MWh, luni dimineaţa

În ultimele zile, consumul de energie al României a crescut la cote maxime, de peste 9.700 de MW, cu un vârf de 9.730 de MW marţi seara.

Preţul de luni de pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) este cu 40% mai mare decât cel din urmă cu două săptămâni, înainte de episodul de ninsori şi ger, când energia se tranzacţiona cu maximum 320 de lei pe MWh.

Totodată, preţul de luni este aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an în această perioadă, când, în ziua de 18 ianuarie 2016 (o zi de luni), cotaţia maximă era de 239 lei pe MWh.

Preţul de luni pe de piaţa spot românească a fost, la un moment dat, chiar mai mare decât pe celelalte pieţe din regiune. Astfel, la ora 5:00, preţul din România era 49 euro pe MWh, în timp ce în Ungaria era 44 de euro, iar în Cehia şi Slovacia, 38 de euro pe MWh.

La acea oră, România chiar a importat anumite cantităţi de energie, cea mai mare fiind de 182 de MW la ora 5:52, potrivit datelor Transelectrica.

Luni, la ora 11:10, producţia României era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern şi 1.499 de MW export.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situaţii de criză. Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar şi limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali.

Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, a declarat, pentru AGERPRES, că măsura luată de Guvern privind posibilitatea de a se interzice exporturile de energie în situaţie de criză este una firească, însă, dacă se va ajunge aici, decizia trebuie anunţată înainte de a se închide piaţa de echilibrare, pentru ca exportatorii să găsească alte soluţii de a-şi vinde energia.

‘Este un drept al statului român să aplice măsurile de salvgardare, care implică şi acest lucru. Legea dă dreptul statului să aplice aceste măsuri, chiar dacă ele perturbă într-un fel buna desfăşurare a pieţei. Însă este dreptul statului, nimeni nu poate să conteste acest lucru şi mi se pare firesc’, a susţinut preşedintele AFEER.

Lungu a subliniat că este extrem de important ca, în momentul în care se va aplica, decizia să fie anunţată din timp, înainte de închiderea pieţei de echilibrare, pentru ca exportatorii să aibă timp să găsească alte soluţii de a-şi vinde energia şi să nu rămână în dezechilibru.

‘În urmă cu câţiva ani (februarie 2012 – n.r.) a mai fost o situaţie de acest gen. Atunci a fost o situaţie extrem de neplăcută, pentru că s-a aplicat măsura tăierii exportului după închiderea pieţei de echilibrare. Ar fi corect să se anunţe înainte, astfel încât furnizorii şi cei care fac exporturi să-şi ajusteze poziţiile fie pe piaţa de echilibrare, fie să încerce să găsească alte pieţe, să nu fie în situaţia în care să facă notificările privind planurile lor de export şi apoi să nu mai poată face acel export. Acesta ar fi un lucru esenţial’, a susţinut Lungu.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...