1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

News

Preţul energiei pe piaţa spot a scăzut cu 32% într-un an, ca urmare a producţiei de energie verde

Preţul energiei electrice tranzacţionată pe piaţa spot a scăzut cu 32% într-un an, de la 178,8 lei/MWH (40,4 euro) în luna mai 2012 la 121,6 lei/MWh (28 euro) în perioada similară din acest an, ca urmare a producţiei în creştere de energie din surse regenerabile.

21 iun, 2013 | Mediafax

Pe piaţa spot sau Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) tranzacţionează energie companiile care au nevoie urgentă de electricitate pentru a-şi acoperi consumul sau companiile care au exces de energie şi trebuie să o vândă rapid.

Tranzacţiile şi cantităţile de energie pe piaţa spot de pe bursa de energie OPCOM au crescut semnificativ în prima parte a acestui an. Explicaţia este impactul cantităţilor tot mai mari de energie produse din surse regenerabile, în special eoliene.

Scăderea preţului energiei tranzacţionată pe piaţa spot nu influenţează valoarea facturilor plătite de populaţie, întrucât aceasta este alimentată cu energie în regim reglementat, la preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Energia verde este ieftină pentru că sursa din care este produsă este gratuită.

Ca urmare a intrării în consum a unor cantităţi tot mai mari de energie regenerabilă, o serie de clienţi ai producătorilor de energie au reziliat contractele cu aceştia, preferând să cumpere de pe PZU, la preţuri mai mici.

Potrivit datelor OPCOM, piaţa spot acoperea în mai anul trecut aproximativ 20% din consum, în timp ce în mai 2013 procentajul a ajuns la 32%. Acel nivel a fost depăşit în luna aprilie a anului curent, când ponderea în piaţă a pieţei spot a fost de 34,2%.

"Practic, PZU funcţionează ca o piaţă de pre-echilibrare, este o piaţă de oportunitate. Orice estimare de consum are imperfecţiuni, care astfel se corectează pe această piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Lohan, director general adjunct în Transelectrica.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO