Prețul gigacaloriei plătite de bucureșteni ar putea crește cu 70%, din decembrie. Propunerea primarului

O adresă semnată de Nicușor Dan și adreastă Consiliului General al Capitalei arată că se va propune un preț al gigacaloriei pentru bucureșteni de circa 280 de lei, față de nivelul actual de 164 de lei. Adresa, care poartă semnătura primarului, a fost publicată de Gabriela Firea pe pagina sa de facebook.
Mihai Nicuţ - vin, 19 nov. 2021, 16:14
Prețul gigacaloriei plătite de bucureșteni ar putea crește cu 70%, din decembrie. Propunerea primarului

Prețul gigacaloriei livrate în sistem centralizat plătit de populație în București va crește cu circa 70%, dacă propunerea primarului către CGMB va fi apobată. Iată mai jos hârtia, care a fost publicată de fostul edil Gabiela Firea și care, potrivit unor surse din piață consultate de noi, ar fi reală.

 

Așadar, Primăria Capitalei nu a putut susține actualul preț plătit de populație, în condițiile creșterii accentuate a prețului de producție a gigacaloriei și a costului de transport, generat de amplitudinea pierderilor. Prețul final va fi de circa 280 de lei, cu TVA cu tot, și în decembrie, când TVA este 19%, și apoi, când TVA va scădea la 5%.

După toate majorările de preț, atât la producție, cât și la transport și distribuție, costul final al gigacaloriei ajunge la 980 de lei, iar după 1 ianuarie – moment în care TVA la energie termică scade de la 19% la 5%, de 870 de lei. Cifrele au fost oferite de primarul Capitalei, Nicușor Dan, cu rezerva că noul preț de transport și distribuție mai trebuie avizat de ANRE, în 17 noiembrie.

Nicușor Dan a spus atunci că ar putea păstra prețul de 164 de lei/Gcal pentru populație și în continuare, dacă primește banii ceruți de la Guvern, o sumă deloc mică însă, 968 de milioane de lei.

“Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (…) Eu v-am spus cât este preţul total. (…) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a susţinut Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a venit atunci și cu explicații detaliate de ce nu poate suporta Primăria întreaga subvenție, explicații date în Parlament, la Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

„Pe o extremă, v-am răspuns, în sensul că această sumă este estimatul între a rămâne la 164 de lei pe gigacalorie la consumatorul final, corespunde plăţii subvenţiei de către Guvern de 968 de milioane, şi a asigura toată diferenţa de preţ, de la 425 plus TVA la 830 de lei plus TVA.

Pe cealaltă extremă, dacă ar fi zero (subvenţia plătită de Guvern – n.r.), asta ar însemna o problemă imposibil de rezolvat pentru PMB şi vă dau cifrele globale. PMB poate să se aştepte la nişte venituri de 4 miliarde de lei. Din aceste venituri de 4 miliarde de lei, are o subvenţie pentru transportul public de 1,1 miliarde lei, a avut o subvenţie de 0,95 miliarde lei, şi să suporte PMB încă o subvenţie de 2 miliarde de lei, asta înseamnă că din bugetul ei nu mai rămân decât aproximativ 900 de milioane, în condiţiile în care salariile sunt de 700 de milioane, obligaţiile pentru spitale – 150 de milioane”, a explicat edilul şef al Capitalei.

Peste jumătate de milion de apartamente din București sunt conectate la rețeaua centralizată de distribuție a energiei termice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...