Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa

Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, informează AFP.
AGERPRES - lun, 16 mai 2022, 14:02
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa

„Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India”, a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel, scrie Agerpres.

În paralel, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.

Al doilea mare producător mondial de grâu, India a anunţat sâmbătă interzicerea exporturilor de grâu, fără o autorizaţie specială din partea Guvernului, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.

După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat sâmbătă că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială, previziuni conform cărora în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...