Preţul locuinţelor din Bucureşti a evoluat după suprafaţă. Garsonierele şi două camere s-au ieftinit, trei şi patru camere s-au scumpit

07 04. 2020
blocuri6_57167400

Potrivit portalului de anunțuri, Anunţul.ro, cea mai mare ieftinire, de circa 0,76% a apărut în cazul garsonierelor, pentru care se plăteau în medie 43.576 euro, în vreme ce apartamentele cu două camere au pierdut 0,48% din prețul de vânzare, până la 64.987 euro. În schimb, însă, apartamentele cu suprafețe mai mari de trei, patru sau mai multe camere s-au scumpit cu 1,41% și, respectiv, cu 5,93% și au ajuns la 90.803 euro și, respectiv, 135.807 euro.

De asemenea, potrivit imobiliare.ro, pe parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în Bucureşti au cunoscut o scădere de 3,4%, de la o medie de 1.444 de euro pe metru pătrat util, până la 1.395 de euro pe metru pătrat.

Pretențiile vânzătorilor s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3%, de la 1.373 de euro pe metru pătrat la 1.369 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au cunoscut un recul de 5,8%, de la 1.503 la 1.416 euro pe metru pătrat util.

Aproximativ la fel s-a manifestat şi piaţa rezidenţială din Iaşi, singurele oraşe unde s-au diminuat preţurile locuinţelor, dar e încă prematur, nu e exclus ca din aprilie să apară scăderi în toate marile oraşe, din cauza dificultăţii posibililor cumpărători să vizioneze apartamentelle scoase la vânzare.

De altfel agenţia SVN, cea mi mare din ţară. susţinea că numărul de vizionări a scăzut cu până la jumătate săptămâna trecută, în funcţie de proiect, iar Andrei Sârbu, CEO-ul companiei, crede că tranzacțiile pe piața rezidențială vor scădea drastic în următoarea perioadă, în principal din cauza dificultăților privind efectuarea de vizionări și ulterior din cauza unui potențial efect de domino cauzat de răsfrângerea activităților în numeroase sectoare economice. Un scenariu care va presupune carantina totală, izolarea la domiciliu, va bloca desigur piața însă aceasta va fi doar unul dintr-o multitudine de efecte negative.

Dar, e încă foarte dificil de spus cre va fi impactul real pe piața rezidențială a pandemiei de coronavirus. Piața încă rezisntă la stimulii de ieftinire, și nu se știe cât va dura acestă etapă.

Ca să păstreze preţurile, unii vânzători preferă să nu le vândă acum şi să amâne momentul pentru trecerea pandemiei, deşi, cel mai probabil, România, ca şi întreaga lume va fi afectată de o criză financiară, care va afecta inclusiv valoarea de vânzare a apartamentelor.