Preţul mare al energiei aprinde piaţa: furnizorii cer plafonarea preţurilor. ANRE spune că tarifele sunt corecte

Preţul mare de pe bursa de electricitate împarte în două piaţa de energie, pe de o parte reglementatorul (ANRE) şi operatorul pieţei (OPCOM), care susţin că tarifele sunt corecte, la polul opus fiind furnizorii de energie, care dau vina pe reglementări şi cer intervenţia autorităţilor.
Economica.net - joi, 27 iul. 2017, 11:49
Preţul mare al energiei aprinde piaţa: furnizorii cer plafonarea preţurilor. ANRE spune că tarifele sunt corecte

Toate acestea în contextul în care preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM este aproape dublu faţă de anul trecut, ajungând la 276 de lei pe MWh în medie pentru ziua de joi.

‘Poziţia ANRE este că preţurile din acest moment reflectă condiţiile din piaţă. Adică ne confruntăm cu o situaţie de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleaşi, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piaţă, care s-a reflectat în special în PZU (piaţa spot – n.r.) cu o creştere a preţurilor. Deci creşterea preţurilor este un lucru normal în aceste condiţii. Această reacţie a pieţei este considerată un lucru pozitiv. Dacă piaţa nu ar reacţiona în acest condiţii, atunci am avea o problemă’, a declarat Natalia Vlad, director general al Direcţiei Piaţa de Energie din cadrul ANRE, prezentă la o dezbatere pe această temă.

Ea a arătat că ANRE a analizat dacă preţurile au fost influenţate şi de alţi parametri.

‘Avem o structură de monitorizare foarte bine pusă la punct. Rezultatele au fost că nu s-a sesizat în această perioadă, pe analizele comune cu OPCOM, comportamente care să denatureze preţul pe PZU, comportamente care să ne conducă la suspiciunea de manipulare’, a continuat reprezentanta ANRE.

Potrivit acesteia, furnizorii ar trebui să-şi educe consumatorii, astfel încât să existe o corelare mult mai bună între contractele încheiate între ei pe piaţa cu amănuntul şi contractele pe care le încheie furnizorul pe pieţele centralizate pentru achiziţia electricităţii.

Vlad a arătat totodată că traderii de energie au preferat să-şi asume riscuri mai mari pe PZU, pentru un câştig pe măsură, în loc să folosească alte instrumente de pe OPCOM cu riscuri controlate, dar şi cu câştiguri mai mici.

‘Chiar dacă furnizorii nu vor să recunoască, este clar că ei nu au apelat la toate instrumentele pe care le aveau la dispoziţie pentru a se prezerva de riscurile de a intra într-un contract. S-au bazat foarte mult, poate, pe cunoaşterea partenerilor respectivi. Chiar şi pe piaţa OTC (over the counter – n.r.), pentru care ar fi trebui să existe compartimente solide de management al riscului, au fost reziliate contracte’, a mai susţinut reprezentanta ANRE.

Ea a mai spus că PZU este o piaţă neconcentrată, unde există peste 300 de participanţi, deci este puţin probabil ca un jucător să poată influenţa această platformă.

Pe de altă parte, reprezentanţii furnizorilor prezenţi la dezbatere au susţinut că preţurile mari de acum de pe piaţă sunt rezultatul unor carenţe în reglementări. Reprezentanta ANRE şi traderii prezenţi în sală au purtat aprinse discuţii în contradictoriu pe această temă, ajungând până la a nu se putea pune de acord asupra unor principii de funcţionare a pieţei.

Spre exemplu, traderii au susţinut că nu este normal ca un producător să cumpere şi să vândă aceeaşi cantitate de energie în acelaşi interval orar, întrucât acest lucru ar avea repercusiuni majore asupra preţului. Reprezentanta ANRE a combătut această idee, precizând că un producător are dreptul să-şi optimizeze operaţiunile şi să se comporte ca un trader, dacă acest lucru îi poate majora câştigul, adică să cumpere când preţul este mic şi să vândă când preţul este mare.

Totodată, traderii au arătat că o altă reglementare afectează preţul, respectiv dreptul consumatorului de a rezilia contractul cu furnizorul la fiecare 21 de zile, ceea ce creează dezechilibre puternice în portofoliile de energie ale traderilor. Răspunsul reprezentantei ANRE a fost că furnizorii trebuie să explice consumatorilor că preţul din contractul lor nu trebuie corelat cu cel din PZU, care a devenit fluctuant.

Un furnizor a ţinut să sublinieze că toate aceste preţuri se vor reflecta în final tot în factura consumatorilor, după ce preţurile mari care au fost iarna trecută pe OPCOM s-au regăsit în final tot în factura consumatorilor casnici, care plătesc mai mult cu 8% în medie de la 1 iulie.

‘Consumatorul nu trebuie să plătească un preţ mic, ci un preţ corect. Consumatorul trebuie să înţeleagă că are rolul de participant la piaţă’, a mai arătat reprezentanta ANRE.

Prezent la dezbatere, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a precizat că, deşi preţul pe PZU este circa 250 de lei pe MWh în medie, există intervale orare în timpul nopţii când energia costă un leu. Traderii au interpretat această informaţie în avantajul propriilor argumente, considerând-o drept ‘o dovadă de speculă totală’.

La rândul său, Ionescu a catalogat ca fiind ‘năstruşnice’ propunerilor unor participanţi la piaţă de plafonare a preţurilor.

‘Eu tot încerc să caracterizez rolul, definiţia şi responsabilităţile pieţei spot. Şi aici mă refer la afirmaţiile năstruşnice în ceea ce priveşte dimensiunea pieţei spot, dorinţa de eliminare a pieţei spot, de plafonare a preţului, de suspendare a pieţei şi tot felul de lucruri care mai de care mai năstruşnice, când mult mai simplu ar fi să mergem mai aproape de cursurile de economie şi să citim ce este piaţa spot, care sunt avantajele ei. Adică, dacă începem să contestăm de dragul de a contesta legi fundamentale ale economiei, fără să o caracterizăm în totalitate, lucrurile sunt departe de adevăr şi discuţia nu-şi mai are rostul’, a susţinut Ionescu.

El a arătat că, deşi preţurile sunt la nivel atât de mare în toată regiunea, nu a citit nicăieri în presa internaţională lucrurile care se declară în România.

La masă au fost şi reprezentanţii producătorilor de energie, care au văzut problema cu totul diferit, în funcţie de propriile interese.

‘Cauza acestor preţuri este modul de organizare a producătorilor, în funcţie de resursele folosite. Sunt unii care produc ieftin din surse hidro, care câştigă foarte mult din servicii de sistem şi au profit uriaş, adică Hidroelectrica. Alţi producători, pe cărbune, au costuri mult mai mari’, a declarat Ionel Ilie, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Mai multe voci din sală au acuzat producătorii de manipularea preţului, prin prisma faptului că producătorii de energie sunt cei care profită de situaţia actuală.

‘Dacă credeţi că este cineva care poată să influenţeze piaţa, în afară de Hidroelectrica, vă înşelaţi. Pentru că Hidroelectrica este organizată unic pe plan mondial, nu există nicio altă societate organizată aşa’, a răspuns Ilie. În sală nu s-a aflat niciun reprezentant al producătorului hidro.

‘Dacă vom continua să punem restricţii pe piaţa de echilibrare producătorilor şi dacă vom continua să căutăm vinovaţi, vom ajunge din nou la situaţia din ianuarie (când preţul a ajuns la recordul absolut de 680 de lei pe MWh pe PZU – n.r.)’, a continuat reprezentantul CE Oltenia.

La rândul său, Martin Moise, vicepreşedinte al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă, a pus preţurile de acum pe seama faptului că producătorii de energie verde sunt obligaţi să cumpere electricitate pentru a-şi echilibra producţia fluctuantă.

‘Este vorba de reglementări. Producătorii de energie verde, în loc să scadă preţul, ei de fapt pun presiune pe preţ, pentru că reglementările îi obligă să cumpere energie pentru a se echilibra când nu bate vântul sau când nu este soare’, a spus Moise.

În concluzie, fiecare participant la dezbatere a expus propria cauză a preţurilor mari la energie, dar nu a fost creionată vreo soluţie pentru consumatori.

‘Toată discuţia de astăzi a făcut bine, vă anunţ că preţul pentru mâine a scăzut cu 18%’, a anunţat la final directorul OPCOM.

 

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...