1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Companii

Preţul motorinei a coborât sub 5 lei în Bucureşti. 4,73 lei, în ţară

Ţiţeiul se apropie de minimele de preţ pentru ultimii şase ani, astfel încât distribuitorii de carburanţi din România îşi ajustează şi ei preţurile din benzinării.

07 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Petrom a ieftinit, azi, motorina comercializată în staţiile proprii cu 5 bani, astfel încât, carburantul a ajuns iar să coste mai puţin de 5 lei în câteva benzinării din Bucureşti.
Astfel, în staţia din Şoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina costă 4,98 lei pe litru, în timp ce, pe Şoseaua de Centură, comuna Chitila, aceasta costă 4,96 de lei pe litru. În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă fix 5 lei pe litru. Tot atât costă şi în staţia de pe Şoseaua Străuleşti.

Preţul benzinei a rămas neschimbat şi se situează, în Bucureşti, în intervalul 5,1 – 5,2 lei pe litru.

În ţară, motorina a ajuns aproape de 4,7 lei. În Secuime, unde găsim cea mai ieftină motorină din ţară, preţul este de 4,73 de lei pe litru în ambele staţii Petrom din Odorheiul Secuiesc. În majoritatea localităţilor în care există benzinării Petrom, în această regiune a României, motorina este sub 5 lei litrul, ba chiar sub 4,9 lei. În schimb, benzina este scumpă – peste 5 lei, ajungând şi până la 5,2 lei.

Motorina la 4,9 lei găsim şi în Dobrogea(Cernavodă, 4,86 lei), dar şi în oraşele din Moldova. Spre exemplu, în Bacău, motorina costă 4,89 lei, iar benzina 4,96 lei. De fapt, în Moldova găsim cea mai ieftină benzină din ţară, care poate ajunge până în jurul a 4,9 lei pe litru.

Diferenţele între regiuni ale preţului carburanţilor din aceeaşi reţea de distribuţie se justifică prin considerente de transport, cerere şi nivelul de dezvoltare al populaţiei. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele cinci  luni, motorina a pierdut 90 de bani pe litru iar benzina aproximativ la fel.

Preţurile carburanţilor comercializaţi la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 43 de dolari iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%, sau chiar mai mult.
Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO