Preţul obligaţiunilor spaniole continuă să scadă

Preţul de tranzaţionare al obligaţiunilor spaniole a continuat să scadă marţi, în pofida încercării guvernului de la Madrid de a calma temerile că Spania va avea nevoie de un program de ajutor internaţional, cu anunţul unor economii suplimentare de 10 miliarde euro în educaţie şi sănătate.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 15:09
Preţul obligaţiunilor spaniole continuă să scadă

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ano a urcat cu aproape 0,2 puncte procentuale, la 5,94%, după ce ministrul Economiei Luis de Guindos nu a exclus posibilitatea unui program internaţional de sprijin, iar guvernatorul băncii centrale, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a avertizat că băncile spaniole ar putea avea nevoie de capital suplimentar, dacă economia va evolua sub aşteptări, transmite Bloomberg.

Premierul Mariano Rajoy a anunţat în mod neaşteptat, luni, un nou set de măsuri de reducere a cheltuielilor, cu 10 miliarde de euro, la mai puţin de două săptămâni după ce a prezentat cel mai auster buget din ultimele trei decenii.

„Există temeri tot mai mari că economia spaniolă este prinsă într-o situaţie fără ieşire. Slăbiciunea finanţelor guvernamentale, fragilitatea băncilor şi temerile referitoare la amploarea recesiunii se alimentează unele pe altele”, a declarat Nicholas Spiro, director operaţional la compania Spiro Sovereign Strategy în Londra.

Costul împrumuturilor Spaniei pe termen de 10 ani a urcat cu un punct procentual după 2 martie, când Rajoy a anunţat că Spania va rata ţinta iniţială a deficitului bugetar, de 4,4%, stabilită cu Uniunea Europeană., după ce a depăşit obiectivul pentru 2011.

Ulterior, Spania a convenit cu Comisia Europeană o ţintă a deficitului bugetar de 5,3%, iar obiectivul pentru 2013 a fost menţinut la 3%.

Guvernul anticipează că datoria publică a Spaniei va creşte în acest an la nivelul record de 79,8% din PIB, chiar dacă intenţionează să reducă deficitul bugetar cu 3,2 puncte procentuale, în decurs de un an.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...